O instanță din Rusia a amendat Telegram pentru că a refuzat să se supună FSB

FILE PHOTO: Men pose with smartphones in front of a screen showing the Telegram logo in this picture illustration November 18, 2015. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo - RTS18EPF

O instanţă de judecată din Moscova a amendat serviciul de mesagerie Telegram cu 800.000 de ruble (11.000 euro) pentru refuzul de a se conforma cerinței FSB de a furniza informații pentru decodarea mesajelor utilizatorilor, scrie Paginaderusia.ro.

Reprezentanții Telegram au 10 zile la dispozitie pentru a contesta decizia. Dacă aceasta rămane în vigoare, Roskomnadzor va aștepta cel puțin 15 zile pentru ca serviciul de mesagerie să se conformeze legii din Rusia care îl obliga să transfere codul de descifrare către FSB. După această perioadă, mesageria poate fi blocată în Rusia.

Fondatorul si dezvoltatorul Telegram Pavel Durov a declarat că aproape imediat după ce mesagerul s-a înregistrat în Rusia, FSB a cerut codul pentru decodarea mesajelor text ale tuturor utilizatorilor. După refuzul serviciului, FSB a iniţiat un proces de infracțiune administrativă.

De notat că platforma de mesagerie Telegram a fost creată de Nikolai şi Pavel Durov, cei doi fraţi care se află în spatele celei mai mari reţele de socializare din Rusia, VK.

Dezvoltatorii susţin că Telegram se diferenţiază de WhatsApp şi alte platforme de mesagerie prin accentul pus pe securitate, viteză şi păstrarea serviciilor gratuite.

Spre deosebire de WhatsApp, Telegram se bazează pe un sistem puternic criptat. Drept rezultat, mesajele se pot accesa de pe diferite platforme, inclusiv de tip desktop, şi se poate trimite un număr nelimitat de fotografii, video-uri şi documente.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.