Partidul Popular al conservatorului Sebastian Kurz cîștigă alegerile din Austria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul conservator Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate, marcând astfel o probabil revenire a dreptei la Cancelarie, posibil cu preţul unei alianţe cu extrema dreaptă, care a realizat unul dintre cele mai bune scoruri ale ei, relatează AFP.

Kurz – care a provocat acest scrutin anticipat ce pune capăt celor zece ani de ,,mare coaliţie” cu social-democraţii cancelarului Christian Kern – are toate cărţile în mână să devină cel mai tânăr lider european.

Partidul său creştin-democrat (ÖVP) era creditat dumincă seara cu 31,7% din sufragii, urmat de SPÖ al lui Kern, care ar obţine 26,9% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor televiziunii publice ORF.

În aşteptarea rezultatelor definitive, care urmează să fie anunţate luni, în vederea includerii importantului vot prin corespondenţă, formaţiunea de extremă dreapta a lui Heinz-Christian Strache se clasa a treia, cu 26% din sufragii şi părea să deţină poziţia care face cărţile.

,,Promit că voi lupta pentru o mare schimbare în această ţară. A venit timpul să se instaleze un nou stil de a face politică şi o nouă cultură” în Austria, a spus Kurz.

Secretara generală a ÖVP, partidul lui Kurz, a insistat şi ea pe această temă. ,,Vom forma o coaliţie, în următorii cinci ani, cu partidul care ne va permite să realizăm cea mai mare schimbare în această ţară”, a declarat ea.

Kurz nu a exclus nicio opţiune. O coaliţie cu FPÖ este considerată ipoteza cea mai probabilă.

,,Voi purta discuţii cu toate partidele. Vreau parteneri în vederea unei schimbări”, a declarat el duminică.

La fel ca Sebastian Kurz, adversarii săi s-au abţinut să dezvăluie ce vor face în viitoarele negocieri cu privire la formarea unui Guvern, care ar putea să dureze mai multe săptămâni.

,,Este prea devreme”, a declarat Strache.

Kern a dat, la rândul său, asigurări, că ,,vrem responsabilităţi. Vom vedea în ce formă”.

În 2000, când FPÖ a intrat în Guvern, în coaliţie cu conservatorii, a provocat un val de condamnări europene şi impunearea unor sancţiuni Vienei de către Uniunea Europeană (UE).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...