Expert polonez: Conflictul înghețat din Transnistria, o piedică pentru aderarea Ucrainei la spațiul Schengen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politologul polonez Spasimir Domaradzki consideră că atât timp, cât Rusia nu va ceda Donbasul și Crimeea, Ucraina nu poate deveni parte a spațiului Schengen. El a declarat acest lucru publicației segodnea.ua.

În opinia lui Domaradzki, o altă piedică serioasă ar fi conflictul înghețat din Transnistria.

„Zona Schengen este o formulă unică de colaborare, care presupune ca statele-limitrofe să-și asume răspunderea pentru cei din interior. Însă acest lucru necesită un control strict la frontiere. Criza imigranților este cel mai bun exemplu, care demonstrează ce se întâmplă cu țara, incapabilă să-și controleze frontierele. Grecia, practic, a capitulat. Autoritățile elene ne-au spus: avem hotar, însă nu-l putem proteja. Dacă ne puteți ajuta – e bine, dacă nu, imigranții vor sosi în țările voastre”, a spus politologul.

În opinia lui Domaradzki, pe lângă cele enumerate mai sus, Ucraina se confruntă și cu alte probleme, care ar împiedica aderarea la zona Schengen. El s-a referit la lipsa unui sistem judecătoresc independent, precum și la lupta cu corupția.

„Ucraina nu a soluționat nimic din problemele enumerate. Da, Ucraina nu controlează o parte a frontierei, Crimeea e anexată, mai este și Transnistria. Să ne imaginăm că aceste probleme au fost soluționate. Dar rămân probleme ce țin de lupta cu corupția și reformarea sistemului judecătoresc ”, a conchis expertul.

La summit-ul Ucraina – Uniunea Europeană, care a avut loc la Kiev în luna iulie 2017, Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că țara sa intenționează să adere la spațiul Schengen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...