Uraganul Ophelia urmează să se transforme în furtună "post-tropicală", însă luni se va menţine "puternic" pe parcursul apropierii de Irlanda şi Marea Britanie, potrivit celor mai recente prognoze ale Centrul naţional pentru uragane al Statelor Unite. 

Aceste două ţări ar putea suferi ''un impact direct provocat de vântul şi ploaia puternice, dar şi de condiţiile maritime periculoase", a precizat NHC, cu sediul în Miami (Florida). 

În Irlanda, serviciile de meteorologie au plasat opt comitate din vestul şi sudul ţării în ''alertă roşie'', începând de luni dimineaţa, ca urmare a prognozelor privind rafalele de vânt de peste 130km/h şi a riscului de inundaţii şi "daune structurale". 

Ministerul Educaţiei din Irlanda a dispus ca "toate şcolile, colegiile şi alte instituţii de învăţământ să rămână închise luni". Decizia a fost luată în urma discuţiilor dintre celula de urgenţă guvernamentală şi serviciul de meteorologic irlandez pe tema "acestei furtuni fără precedent", a precizat ministerul într-un comunicat. 

Transportul ar putea fi afectat ca urmare a condiţiilor meteorologice, iar Aeroportul Cork (sud-vest) a avertizat că sunt posibile anulări ale unor zboruri. 

Alte zone ale ţării, inclusiv capitala Dublin, se află în "alertă galbenă" sau "portocalie" din cauza ploilor torenţiale prognozate. 

Grupul naţional pentru situaţii de urgenţă, care reuneşte mai multe departamente guvernamentale, a emis o serie de recomandări adresate locuitorilor în urma unei întâlniri care a avut loc duminică. Potrivit acestora, sunt ''probabile'' întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi se recomandă evitarea, luni, a zonele de coastă, precum şi orice deplasare inutilă, din cauza "vântului puternic" ce va face drumurile "periculoase". 

Ophelia a ajuns sâmbătă la categoria 3 (din 5), înainte de trecerea peste arhipelagul portughez Azore. Şapte din cele nouă insule din arhipelag fuseseră plasate în "alertă roşie", însă uraganul nu a cauzat daune majore acestor insule. 

Pentru experţii în aceste fenomene meteorologice, Ophelia rămâne în evidenţă drept cel mai important uragan înregistrat vreodată în estul Oceanului Atlantic şi primul din 1939 până în prezent ce avansează atât de departe spre nord. 

Serviciile de meteorologie din Regatul Unit au plasat Irlanda de Nord în "alertă portocalie", luni, între orele 14:00 şi 21:00 GMT (15:00 - 22:00 ora locală). 

Met Office, biroul naţional de prognoză din Marea Britanie, anticipează rafale de până la 120 km/h sau 130 km/h în sud-est, acestea putând afecta transportul şi alimentarea cu energie electrică, dar şi comunicaţiile. 

Alte regiuni din Regatul Unit, inclusiv Ţara Galilor, Scoţia şi o parte din Anglia, se află în "alertă galbenă" luni şi marţi. Acesta este nivelul cel mai redus de alertă. 

Trecerea furtunii Ophelia va avea loc la 30 de ani de la ''Marea furtună'' din octombrie 1987, care a ucis 18 persoane şi a dezrădăcinat sute de mii de copaci în Regatul Unit, precizează AFP.