Datoria totală a plătitorilor de contribuţii faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat constituia la 6 octombrie 2017 303,7 milioane lei, cu circa 14 milioane lei mai puţin decât în raportul CNAS din august 2017.

Liderii se menţin pe poziţii

Potrivit CNAS pe seama celor 361 de contribuabili cu datorii mai mari de 100.000 lei, revine o restanţă de 238 milioane lei, sau 78% din total. Dintre acestea, două companii au datorii mai mari de 10 milioane, iar 39 - mai mari de un milion de lei.

Lideri incontestabil al „clasamentului“ rămâne deja de câţiva ani Colegiul naţional de viticutură şi vinificaţie (CNVV), care a acumulat datorii de 44,55 milioane lei, cu peste un milion de lei mai mult decât două luni în urmă.  Colegiul este urmat la distanţă mare cu o datorie de 13,1 milioane lei de un alt colegiu - Mondostud-Art, o prezenţă permanentă a acestei "liste negre".

Pe trei se află firma Ianus SRL cu datorii de 6,63 milioane lei, iar pe patru a avansat IS Sarmat cu o restanţă de 6,06 milioane lei. Nu rămâne în urmă Regia Transport Electric din Chişinău cu 6,04 milioane lei. 

Două companiii controlate de familia milionarului Anatol Stati: Ascom-Group şi Vila Demetra ocupă locurile şase şi opt în acest "clasament" cu restanţe de 5,2 şi respectiv 3,46 milioane lei.

Top 10 datornici este completat de întreprinderea de stat Mina de Piatră din Mileştii Mici cu 3,8 milioane lei şi întreprinderea municipală Gospodăria Comunal-Locativă Călăraşi cu circa trei milioane lei, scrie Mold-Street.

Ce se întâmplă în Găgăuzia?

Se remarcă şi nou intrata SRL Verticala-16 din Comrat, care în doar doi ani de existenţă a adunat datorii de trei milioane lei la contribuţiile sociale şi a ajuns pe locul 9 în această listă neagră.

Nu putem trece cu vederea volumul mare al restanţelor acumulate de unele spitale şi instituţii şcolare din UTA Găgăuzia. Astfel Spitalul raional Ceadâr Lunga a acumulat datorii de 2,8 milioane lei, în creştere cu 30% în ultimele două luni.

Şi mai spectaculoasă este ascensiunea datoriei Gimnaziului-gradiniţă de copii "G. Sirtmaci" din Ceadâr Lunga, cu restanţe de 2,3 milioane lei. Anterior gimnaziul nu era prezent în acest clasament.

Un al spital din UTA Găgăuzia, cel din Vulcăneşti are datorii de 778.000 lei.   

Casa Naţională de Asigurări Sociale susţine că netransferarea, transferarea tardivă sau transferarea incompletă a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru toate temeiurile şi felurile de plăţi la care, conform legislaţiei, se calculează contribuţiile menţionate, potrivit Codului Contravenţional se sancţionează cu amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Totodată CNAS aminteşte că, în conformitate cu prevederile Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, neplata în termen a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii atrage calcularea unei majorări de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv ziua de transfer al sumei datorate.