Babuc solicită închiderea a zeci de școli. Lipsesc mii de învățători, pleacă sute de elevi

filip-babuc
Foto: zdg.md

Numărul elevilor și profesorilor din insitituțiile de învățământ din Republica Moldova este în cădere liberă. Acest lucrul îl demonstrează datele statistice, dar și relatările cetățenilor care pleacă în străinătate. Într-o astfel de situație, școlile din Republica Moldova s-ar putea pomeni că nu vor mai avea de la cine și pe cine învăța.

Conferința pedagogică municipală, care s-a desfășurat vineri, 18 august, în incinta Palatului Republicii, a scos în evidență mai multe probleme ale sistemului național de educație. Deficitul cadrelor didactice a fost confirmat și de către ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc: „Noi avem o lipsă de cadre destul de serioasă pe țară, mai mult de 2000 de persoane”, a declarat aceasta. „Este o chestiune extrem de dificilă pentru sistemul nostru de învățământ. Mai mult decât atât, 42% din corpul didactic al R. Moldova îl reprezintă persoanele pensionate”, a mai remarcat ministra. Un alt aspect al problemei, la părerea ei, îl constituie dezinteresul tinerilor față de domeniul educației: „ne îngrijorează că tinerii în continuare ocolesc facultățile pedagogice, iar dacă merg, merg acolo ca o ultimă opțiune”, scrie zdg.md.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anii 2014-2015, în domeniul educației activau 30.834 de cadre didactice. În perioada 2016-2017, numărul acestora a scăzut considerabil, atingând valoare 28 845 de persoane. Astfel, putem trage concluzia că într-un singur an, din sistem au plecat 1989 de cadre didactice. Solicitat de către Ziarul de Gardă, Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, a declarat că singurul motiv care îi determină pe profesorii să părăsească locurile de muncă sunt salariile mici: „Ei nu pot să-și întrețină familia, să-și rezolve problemele. Clar că o să plece. Deocamdată am obținut mărirea salariului cu 550 de lei, dar și acest spor depinde de vechimea în muncă”. Referindu-se la majorarea salarială pentru pedagogi, ministra Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova a spus că „o primă soluție este aceea majorarrare începând cu întâi septembrie. Urmează din începutul anului viitor să ajungem la obiectivul solicitat de cadrele didactice – majorarea salariului cu 50%”.

Pe lângă faptul că instituțiile de învățământ general pierd cadre didactice, ele mai rămân și fără elevi. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în perioada 2015-2016, în instituțiile de învățământ general, își făceau studiile 333.430 de elevi. În anul de învățământ 2016-2017 au fost înscriși 332.691 de elevi. Un simplu calcul matematic permite să constatăm o diferență de 739 de copii. Altfel spus, în fiecare an se golește o școală de elevi. Însăși, Monica Babuc a anunțat vineri despre închiderea unor instituții de învățământ: „Se impune închiderea cu certitudine a 39 de școli, care nu au perspective de creștere a elevilor, care nu au capacitate de a acoperi necesitățile educației. Acest lucru se va face cu acordul autorităților locale, dar și cu cel a părinților, pedagogilor și elevilor”. La eveniment au fost prezenți și specialiști din România. Liliana Romaniuc, directoare a Seven Hills International School din Iaşi, România, a concluzionat că „problema principală a transformări unui sistem educațional nu o consitituie banii, ci modul în care administrăm banii pe care îi avem”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente