Fost șef UE la Chișinău: „În Republica Moldova mentalitatea este încă una post-sovietică, nu una europeană”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ex-reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că dorința Republicii Moldova de a ajunge în UE nu trebuie sacrificată de dragul regiunii separatiste transnistrene, dosar de care oricum nu toți factori politici sunt interesați să fie rezolvat.

„Pentru mine acum este o întrebare dificilă pentru că nu mai sunt în mijlocul evenimentelor și știu din perioada în care eram că din exterior lucrurile întotdeauna se văd altfel. Eu cred că este în interesul Transnistriei să construiască relații reciproc avantajoase între cele două părți ale Moldovei. Și cred că Guvernul de la Chişinău trebuie să folosească acest lucru și să încerce să aprofundeze relațiile economice și să intensifice legăturile infrastructurale cu celălalt mal”, a spus fostul ambasador al UE la Chișinău.

În opinia oficialului, Rusia folosește acest dosar în propriul interes atunci când se raportează la Republica Moldova.

„Și bineînțeles că Rusia vrea să folosească Transnistria pentru a obține controlul asupra întregii Republici Moldova. Aceasta a fost tactica Moscovei întotdeauna. Dar din perspectiva noastră – a Occidentului și a Moldovei – rămâne principiul că cele două părți ale țării trebuie integrate de jos și în același timp trebuie depuse eforturi pentru intensificarea dialogului privind soluționarea conflictului prin procesul de negocieri”, a mai spus el.

Acesta a mai spus că la Chișinău, în ceea ce privește acest dosar, există o mentalitate încă sovietică în care se discută de pe o poziție de superioritate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...