Gheorghe Mărmureanu: “Cutremurul cel mare va veni”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a anunţat că următorul cutremur mare care se va produce în România va fi mai puternic decât cel din 1977.

Gheorghe Mărmureanu a spus la România TV că ultimele cutremure nu sunt legate între ele şi a precizat că “această adâncime care este foarte mare este caracteristică pentru viitorul mare cutremur, care nu este acum, ci mai târziu”.

Gheorghe Mărmureanu a reamintit de cutremurul din 1802, care ar fi avut 7,9 grade, fiind mai puternic decât cel din 1977:„7,9 ca magnitudine, intensitatea nu mai putem să o dăm exact. Avem o scrisoare de la o Universitate din Moscova în care spune că la ora aia la Moscova s-au deplasat bănci de piatră pe orizontală”.

Potrivit lui, acest cutremur pentru cercetători este un reper pentru viitorul mare cutremur.

„Acest cutremur pentru noi este un reper pentru viitorul mare cutremur. Seisme de tip 4 martie 1977 avem o dată la 36 – 37 de ani fără comentarii. Cele de tip 2 cum a fost cel din 1802 sau 1940 sunt la 64 de ani sau 102 ani. E clar că urmează un cutremur de foarte mare adâncime. Cutremurul cel mare va veni. Nu ştiu la ce adâncime, cei care vor fi atunci vor vedea ”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

De notat că două cutremure s-au produs, sâmbătă dimineaţă, în judeţul Buzău, în mai puţin de două ore, unul dintre ele având magnitudinea de 3,1.

Primul a avut magnitudinea de 3,1 grade şi a avut loc la o adâncime de 128.5 kilometri.Al doilea cutremur a avut magnitudinea de 2.3 şi a fost localizat la o adâncime de 139.8 kilometri.

Un alt cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade s-a produs, sâmbătă, în judeţul Băzău, fiind localizat la o adâncime de peste 140 de kilometri. Acesta a fost al treilea seism înregistrat în zona respectivă în mai puţin de 12 ore.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.