/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Dizabilitatea nu a oprit-o să facă societatea în care trăim una mai bună. Să o descoperim pe Natalia Bumbu

missing
15 octombrie 2017, ora 14:12

Natalia este o persoană spontană, nu îți programează ziua, orarul de lucru. „Sunt o persoană foarte flexibilă, nu merg în viață după o programare și nu am limite, totul merge spontan”, spune ea. În viața de zi cu zi o inspiră și motivează Eugenia Buruiană, cea mai bună prietenă. „Ea suferă de o boală de piele. După ce am cunoscut-o, mi-am schimbat total viziunea despre viață, despre concepte și valori și, în primul rând, am descoperit dragostea de viață”, afirmă Tatiana.

Spune că atitudinea față de femeile cu dizabilități locomotorii „lasă de dorit”. Cel mai o afectează mentalitatea pe care o au oamenii, căci călătorind de mai multe ori în Germania, a văzut că persoanele cu necesități speciale sunt mult mai descătușate, mai dezinhibate și mai pline de viață. Și asta pentru că societatea le răspunde conform cerințelor și necesităților lor, susține Tatiana, afirmând că la noi, din păcate, situația este mult mai rea la acest capitol, iar persoanele cu dizabilități nu sunt auzite.

A ales profesia de juristă pentru a schimba lumea spre bine prin legi. Și ar vrea să înceapă de la domeniul pe care o afectează cel mai mult accesul persoanelor, nu doar a celor cu necesități speciale, dar pentru toate categoriile de persoane. „Dacă e să luăm de la ceva elementar – rampele pentru acces – nu doar persoanele care se află în scaun rulant au nevoie de ea, ci și părinții cu copii mici tot au nevoie de ele. Dacă vom lucra pe toate domeniile, nu doar a persoanelor ca mine, se va schimba ceva”, susține tânăra.

În privința implicării persoanelor cu dizabilități în politică explică că politica necesită foarte multe cheltuieli pe care aceste persoane nu le pot face. „Persoanele cu necesități speciale nu tind spre politică, din motiv că nu sunt înțelese corect, din motiv că nu au un sprijin în față și că nu au suficientă finanțare”.

Tatiana sfătuiește persoanele cu nevoi speciale să se apropie de alte persoane cu necesități speciale. „Să fie mai înțelegători, să acorde mai mult timp acestei categorii ai societății și să fim acceptate așa cum suntem. Asta e cel mai important – acceptarea”.

Tatiana a participat în cadrul programului „Avem abilități – dorim posibilități” și spune că simte rezultate pe propria piele chiar din primele instruiri, „multe doamne au învățat cum să-și apere drepturile, au decis să candideze la alegerile locale din 2018”, mai afirmă ea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram