„Decizia pe care a luat-o PPDA este una gândită, trecută prin prisma interesului naţional, al interesului fiecăruia dintre noi. Doar aşa putem să-l învingem pe candidatul lui Plahotniuc. Am decis cu Platforma Demnitate şi Adevăr ca în acest scrutin că este mai bine pentru ţară, mai bine pentru copiii noştri ca alături de noi să fie un partener de încredere. Acest partener este PAS. Este format din oameni ca şi noi. Nimeni nu ne-a influenţat această decizie, niciun interes ascuns, doar interesul ţării, dragostea de ţară. Era absolut firesc să luăm această decizie”, a adăugat liderul PPDA”, a declarat Andrei Năstase în cadrul evenimentului organizat pe 15 octombrie 2016, la Mândreşti, satul său natal.
 
„Cel mai important este ce va însemna retragerea mea nu pentru mine, ci pentru viitorul acestei ţări, pentru destinul cetăţenilor, pentru cei care stau cu mâna pe valiză şi pentru cei care sunt deja departe. Nutresc speranţa că gestul meu e unul benefic, pentru că, în caz contrar, ar fi fost o campanie eşuată”, a explicat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.
 
Întrebat ce stă în spatele deciziei sale, liderul mişcării protestatare a spus: „Dragostea de ţară”: „Dacă, mergând cu un singur candidat mai avem o şansă, aşa cum este ea, dar o avem, atunci dacă mergem cu doi candidaţi, garantat nu trece niciunul în turul doi. Noi conştientizăm că plecarea în alegeri cu doi candidaţi este păguboasă pentru ţară. Am spus, mai demult, că sunt gata să semnez că nu mă interesează funcţiile. Nu există niciun acord politic între partide. Oferta noastră presupunea o agendă comună, staff comun, echipe şi program comun, dar nu a fost nevalorificată. Nu ştiu acum dacă va exista un staff comun”.
 
Tot pe 15 octombrie 2015, decizia lui Andrei Năstase de a se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu a avut ecouri peste hotare. Partidul Popular European, cel mai mare şi cel mai influent partid politic la nivel european pe segmentul de centrul-dreapta, a salutat decizia forţelor antioligarhice de a merge la scrutinul din 30 octombrie cu un candidat unic.

Preşedintele PPE Joseph Daul a ţinut să-şi exprime respectul pentru liderul PPDA care, potrivit lui, a demonstrat că interesele Republicii Moldova sunt mai presus de ambiţiile sale personale. „PPE a fost de la început un susţinător fervent al unui candidat comun de centru-dreapta şi suntem încântaţi de decizia înţeleaptă a PLDM şi a Platformei Demnitate şi Adevăr de a o sprijini în mod oficial pe Maia Sandu în calitate de candidat comun al segmentului de centru-dreapta. Maia Sandu este un politician curajos, onest şi dedicat, care are în suflet cele mai bune interese ale Moldovei", a declarat preşedintele PPE, Joseph Daul.

Şi parlamentarul german Manfred Grund şi-a aratat recunoştinţa faţă de decizia liderului PPPDA de a o sprijini pe Maia Sandu la scrutinul electoral şi spune că aceasta este de apreciat.

„Dacă cel mai important lider al opoziţiei, mitraliat de câţiva ani de media controlată de Plahotniuc, şi care avea şanse să treacă în turul doi, s-a retras de bunăvoie din cursă, cred că avem toate motivele să credem că Republica Moldova are viitor”. Astfel a comentat gestul lui Andrei Năstase analistului politic de la Bucureşti Armand Goşu.

Totodată, gestul lui Andrei Năstase, de a o susţine pe Maia Sandu la prezidenţiale, a fost apreciat şi de analiştii din RM, care au declarat că este unul demn de apreciat pentru politica moldovenească.

„Eu apreciez tare mult gestul lui Andrei Năstase. Este un gest de politician matur, chiar dacă el are o experienţă foarte mică, practic. Asta înseamnă foarte mult. Eu cred că societatea se va coagula în jurul Platformei DA şi, deja, în jurul Maiei Sandu, care trebuie să fie susţinută şi promovată aşa încât să câştige în acest scrutin electoral”, spunea jurnalista Cornelia Cozonac.

La rândul său, fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole, afirma că decizia liderului PPDA este una corectă, deoarece este formată reieşind din situaţia reală. „Forţele trebuie unificate, pentru că avem prea mulţi candidaţi, factor ce ar fi influenţat nu pozitiv în promovarea unor poziţii. Trebuie de depus toate eforturile pentru a obţine un rezultat cât mai bun”, susţinea Mihai Manole.

„Gestul lui Andrei este absolut extraordinar pentru politica moldovenească, nu a mai existat unul ca acesta. O decizie forţată, de acord, dar eu sper ca această decizie să forţeze şi electoratul să se ridice la nivelul acestei decizii. Ceilalţi care au făcut gestul acesta trebuie să aibă certitudinea că fac parte din echipă, nu trebuie excluşi. În acelaşi timp, capacitatea DA de a menţine mişcarea protestatară este mai mare decât cea a PAS”, a comentat atunci jurnalistul Ion Terguţă.

Şi presa din România a scris despre decizia liderului Platformei DA: „Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost marcată, în Republica Moldova, de decizia liderului partidului politic Platforma Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase, de a se retrage din cursa prezidenţială şi de a o susţine mai departe pe Maia Sandu, decizie validată sâmbătă, 15 octombrie, de Consiliul Naţional Politic al PPDA, care o situează pe fosta ministră a Educaţiei în poziţie de aproape calificată în turul doi al alegerilor pentru preşedintele Republicii Moldova”, scrie cotidianul.ro.

Totodată, după anunţul privind decizia sa, Andrei Năstase a fost desemnat Omul Săpătămânii. „Anunţul lui Andrei Năstase că se retrage din cursa electorală pentru Preşedinţia RM în favoarea Maiei Sandu a avut efectul unei bombe. Chiar dacă despre această posibilă retragere se vorbea demult, totuşi prea puţini credeau că ea e posibilă. Iar atunci când s-a produs, a schimbat radical datele problemei în scrutinul prezidenţial”, scria în octombrie 2015 tribuna.md.