Ziua mondială a spălatului pe mâini se desfăşoară cu genericul: „Mâinile noastre, viitorul nostru”

Ziua Internațională de spălare pe mâini este marcată pe 15 octombrie. În acest an, ziua se desfăşoară cu genericul: “Mâinile noastre, viitorul nostru!”, care sugerează că spălarea mâinilor protejează sănătatea, permite să construim un viitor sănătos propriu, al comunităților și a lumii în ansamblu.

Spălarea pe mâini, cu săpun, are menirea să îmbunătățească accesul la educație a copiilor, protecția sănătății pacienților, comunităților, să reducă inegalitățile – rol important în atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, precum zero foame, sănătate bună, educație de calitate, inegalități reduse și multe altele.

Spălarea mâinilor cu săpun este cheia protejării sănătății publice și o bază pentru controlul infecțiilor.

Conform Studiului calității apei potabile, sanitaţiei şi practicilor de igienă în instituţiile preşcolare din Republica Moldova, majoritatea copiilor se spală pe mâini mai mult de 3 ori pe zi.

Totuși, în grupele de creșă, din sectorul rural doar 0,3% din copii se spală pe mâni numai odată; 0,8% – de două ori și 6,9 % – nu mai mult de trei ori.

Relevant, că în sectorul urban situația este cu mult mai favorabilă. În grupele de creșă practic toți copiii se spală pe mâni mai mult de trei ori pe zi. În sectorul rural, și în grupele de grădiniță situația la compartimentul vizat de asemenea este mai precară.

Doar 1,6 % dintre copii se spală pe mâini mai puțin de trei ori pe zi, iar 4,2 % numai de trei ori pe zi.

Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008, an care a fost declarat de Națiunile Unite — Anul Internațional al Stării de Salubrizare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.