Alegeri parlamentare anticipate în Austria: Sebastian Kurz ar putea deveni cel mai tânăr şef de Guvern din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Austriecii vor vota duminică în cadrul unor alegeri anticipate organizate după ce guvernul de coaliție s-a prăbușit, iar cele două partide partenere s-au întors unul împotriva celuilalt, notează Politico Europe.

Partidele care se luptă pentru câștigarea alegerilor sunt SPÖ, social democrații de centru dreapta care dețin acum funcția de premier, și partenerul lor de coaliție, ÖVP (Partidul Poporului), condus de tânărul lider Sebastian Kurz, actual ministru de externe. Extrema dreaptă (FPO) este și ea bine cotată, cu șanse mari să intre în coaliția de guvernământ.

În Austria pot vota toți cetățenii peste 16 ani, numărul de cetățeni eligibili fiind de 6.4 milioane. Urnele de votare se vor deschide în funcție de locație, dar acestea se vor închide pe teritoriul întregii țări la ora 17.00, ora locală.

Austriecii își vor vota reprezentanții din camera inferioară a Parlamentului din Austria (Nationalrat), care are mai multă putere decât cea superioară, Bundesrat. La alegerile legislative din 2008 pentru Nationalrat au votat 78,8% dintre cetățeni, în timp ce în 2013 s-au prezentat la urne aproximativ 75%.

Principala miză a acestor alegeri este împiedicarea creșterii influenței extremei drepte.

Criza din Austria a fost declanșată în luna mai când liderul ÖVP, Reinhold Mitterlehner și totodată vice-cancelar, a demisionat, cee ce a dus la o reacție în lanț, conferindu-i lui Sebastian Kurz posibiilitatea să conducă partidul. Acesta a decis ca partidul să iasă din coaliția de guvernământ, ceea ce a dus la alegeri anticipate.

Pe fondul creșterii vizibilității FPO, există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca partidul, condus de Heinz-Christian Strache , să câștige mai multă putere, având în vedere că sondajele arată o susținere de 27%, făcându-l a doua forță politică a Austriei.

Sondajele arată că partidul lui Kurz va obține aproximativ 33% din votul electoratului, însă nu îndeajuns pentru a forma guvernul fără ajutorul altui partid. Actualul premier a declarat că, în eventualitatea în care nu va câștiga alegerile, partidul său va trece în opoziție, ceea ce va duce la o coaliție a ÖVP cu FPO.

Sebastian Kurz, al cărui partid este creditat cu 33% din intențiile de vot, a apropiat programul ÖVP de cel al FPOe (27% în cel mai recent sondaj), mai ales în materie de migrație, astfel încât o coaliție între cele două formațiuni este văzută drept scenariul postelectoral cel mai probabil.

De îndată ce secțiile de votare se vor închide la ora 17.00, primele proiecții – Hochrechnungen– vor fi anunțate la televizor, dar rezultatele preliminare vor fi anunțate până la ora 20.00.

Noul parlament trebuie să se întrunească în termen de 30 de zile după ziua alegerilor sau până pe 14 noiembrie.

Potrivit constituției Austriei, președintele va numi cancelarul din rândul partidului care a câștigat cele mai multe voturi. Noul Nationalrat va avea 183 de locuri, iar în legislativ vor intra doar partidele care depășesc pragul de 4% necesar accederii în parlament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...