/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Premierul a dispus crearea celulei de criză pentru elucidarea cauzei prăbușirii avionului moldovenesc din Coasta de Fildeș

missing
14 octombrie 2017, ora 18:54

În legătură cu accidentul aviatic produs în Coasta de Fildeş, în urma căruia au avut de suferit cetăţeni ai Republicii Moldova, Prim-ministrul Pavel Filip a dispus Viceprim-ministrului, Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, crearea unei celule de criză, din care să facă parte reprezentanţi ai MAEIE şi ai Autorităţii Aeronautice Civile pentru a elucida toate circumstanţele accidentului, pentru verificarea informaţiilor privind identitatea cetăţenilor ţării noastre implicaţi în accident, precum şi pentru menţinerea comunicării directe cu autorităţile de resort ale ţărilor vizate pentru acordarea asistenţei necesare cetăţenilor Republicii Moldova.

MAEIE va veni cu informaţii actualizate referitoare la acest caz în măsura în care acestea devin disponibile.

Cauza preliminară a prăbușirii avionului cargo Antonov AN-26-10, care aparține companiei moldovenești „VALAN ICC” (Valan International Cargo Charter), ar putea fi condițiile meteorologice nefavorabile. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (ACC) susține că, la momentul producerii accidentului, în Abidjan erau condiții meteo complicate, cauzate de o furtună puternică.

Reamintim că în urma incidentului, patru cetățeni moldoveni au murit și alți doi au fost răniți ca urmare a prăbușirii unui avion cargo în mare în apropiere de aeroportul orașului Abidjan din Cote D’Ivoire. Patru cetățeni francezi au supraviețuit accidentului aviatic, dar sunt răniți.

Aeronava a căzut în apă în timp ce se pregătea să aterizeze, venind din capitala țării vecine, Burkina Faso.

Potrivit unei surse citate de AFP, avionul transporta 10 persoane, patru persoane membre ale echipajului și șase pasageri. Avionul era închiriat de către armata franceză în cadrul operațiunii antiteroriste Barkhane din Sahel. Baza militară franceză din Abidjan servește drept sprijin logistic pentru operațiunea al cărei cartier general este la N’Djamena, capitala Ciadului.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) s-a autosesizat pe marginea acestui incident.

Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova (ACC) a anunțat printr-un comunicat de presă că o echipă de investigare din cadrul instituției va pleca de urgență în Côte d’Ivoire pentru a participa în calitate de observatori la investigarea cauzelor accidentului aeronautic cu implicarea aeronavei de tip cargo AN 26, înregistrată în R. Moldova, care aparține companiei Valan International Air Cargo și care transporta încărcătură în baza unui contract cu armata franceză.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram