Jihadiștii străini „nu sunt autorizați” să părăsească Raqqa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membrii non-sirieni ai grupării Statul Islamic (SI) ce se află încă la Raqqa nu sunt deocamdată autorizați să părăsească acest oraș din Siria, a declarat sâmbătă coaliția antijihadistă internațională condusă de SUA, informează AFP.

Într-un comunicat trimis AFP, coaliția afirmă de asemenea că o sută de combatanți ai SI s-au predat în ultimele 24 de ore la Raqqa, asupra căruia și-au extins controlul în 2014.

„În ultimele 24 de ore, circa 100 de teroriști ai SI s-au predat la Raqqa și au fost evacuați din oraș”, a anunțat în comunicat coaliția care susține pe teren Forțele Democrate Siriene (FDS), alianță kurdo-arabă acre luptă împotriva SI.

Înainte de aceasta, organizația non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) anunța că toți combatanții sirieni ai grupării Statul Islamic (SI) ce se aflau încă la Raqqa au părăsit acest oraș din nordul Siriei.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman a vorbit despre 200 de jihadiști. El a adăugat că aceștia „au ieșit din oraș împreună cu familiile lor, precum și cu sute de civili (…) spre o destinație neprecizată”.

„Negocieri continuă pentru a-i face să iasă și pe ceilalți jihadiști străini, care cer să se poată deplasa spre sectoarele aflate încă sub controlul SI în provincia Deir Ezzor (est)”, a adăugat Rahman, potrivit căruia până la 150 de jihadiști ar continua să se afle în oraș.

Însă un purtător de cuvânt al Unităților pentru Apărarea Poporului Kurd (YPG), principala componentă a FDS, a dezmințit orice negociere în acest sens.

În fața ofensivei unei alianțe arabo-kurde, Forțele Democrate Siriene (FDS), jihadiștii sunt încolțiți în ultimele lor enclave din Raqqa, orașul fiind zilnic ținta raidurilor coaliției internaționale.

La sfârșitul lunii septembrie, coaliția internațională antijihadistă a recunoscut că 735 de civili au fost uciși în raidurile sale în Siria și în Irak din 2014. Dar, potrivit OSDO, sute de civili ar fi fost uciși numai în Raqqa începând din luna iunie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...