Dorina Muntean – cea mai înfocată cititoare din Republică povestește despre succesele și pasiunile sale

dorina1

Dorina Muntean este o tânără din satul Recea, raionul Rîșcani, îndăgostită de cărți, dans și joc de dame. Fiind elevă în clasa a VIII-a, consideră că lectura ajută pe oricine să înţeleagă frumuseţea vieţii, este izvor de informaţii, cunoaştere şi înţelepciune, este un prieten apropiat sufletului, informând şi formând oameni.

„Cu ajutorul cărţii visezi cu ochii deschişi, rândurile cărţii capătă aripi şi parcă se derulează un film în faţa ochilor. Cartea este foarte importantă în viaţa copilului. Ea este o comoară fără preţ, este îndrumătorul care face copilul să se bucure, să râdă şi să plângă. O carte îl trimite la alte cărţi şi toate împreună formează bază puternică şi de durată a culturii unui copil. Cartea, nu doar dezvoltă vocabularul, ci ea ne face să fim mai buni , ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţile vieţii , ne întăreşte”, spune Dorina.

Tânăra este participantă  la concursul ,, La izvoarele înțelepciunii”, ediția XXVII și a ocupat locul I la nivel local, raional și republican. „Am avut de citit 33 de basme, din creația lui Petre Ispirescu. Afirm cu certitudine că basmele lui Petre Ispirescu reprezintă un bogat material de studiu pentru cunoaștera culturii noastre. Deja în România am conștientizat și evaluat competențele de lectură pe care le posed, am autoevaluat propriul nivel și am evaluat colegii mei. M-am simțit parte integrată a neamului meu. Am trăit o adevărată poveste!”, scrie regional.md

dorina3

În timpul liber Dorina joacă  și dame. „Este un joc pentru două persoane bazat pe strategia jucătorilor. Jocul dezvoltă modul logic. Scopul jocului este de a elimina fie toate piesele adversarului de la bord, fie de a le pune într-o poziție în cazul în care nu au mutări legale la rândul lor”, spune aceasta.

Dorina Muntean mai are o pasiune aparte și pentru dans, pe care-l practică de 4 ani, frecventând cursurile de dans popular. Are multe diplome, cât și medalii de locul I,II,III. „Consider că dansul este o artă, dansul înseamnă emoție, cucerirea spațiului, curajul de a depăși mobilitatea, ne învață să fim armonioși în întreg limbajul gesturilor. Frumusețea dansului este efemeră ca și multe alte ramuri ale artei, dar reușește să lase oamenilor trăirile pe care nu numai că le-au simțit, ci știu că nimic altceva nu le poate înlocui sau exprima. Dansul oferă satisfacții, fără a le uita însă pe cele estetice și este singurul care ne menține în formă. În final, pot spune că-mi place să mă integrez în mai multe activități”.

dorina2

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente