Creștinii de rit vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Mesajul Mitropolitului Vladimir către chișinăueni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi, 14 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, Chișinăul, dar și mai multe localități din țară sărbătorindu-și hramul. Sărbătoarea vine să confirme cuvintele Domnului că „se va scula neam peste neam și împărăție peste împărăție și va fi foamete și ciumă și cutremure pe alocuri”, atunci Prea Curata și prea Binecuvântata Fecioară Maria, Maica Domnului, ne dă nouă Acoperământul spre apărare, ca din toate primejdiile să ne scape pe noi.

Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a lansat un mesaj de felicitare adresat locuitorilor capitalei. Potrivit lui, în cele aproape șase veacuri pe care le are Chișinăul, s-au perindat numeroase personalități ale orașului care datorită perseverenței lor, dar mai ales credinței neclintite în atotputernicia și dreptatea Bunului Dumnezeu, au reușit să facă lucruri mari, însuflețind prin exemplele lor întreaga societate și generații de-a rândul.

„Istoric, atestarea Chișinăului ca așezare rurală a avut loc în ajunul sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, în octombrie 1436. Iată de ce această sărbătoare religioasă este și sărbătoarea de hram a orașului nostru. Biserica admite ca adevăr neîndoielnic faptul că Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se întinde peste tot neamul omenesc și îndeosebi peste neamul creștinesc și peste fiecare dintre noi în parte. Preasfânta Fecioară, ca o Maică multiubitoare, iubește tot neamul omenesc, dar cel mai mult pe creștini; poate ea să rămână indiferentă față de viața și soarta oamenilor, să nu poarte grijă de ei, să nu îi acopere cu Acoperământul ei? Rugăciunile Împărătesei Cerești, săvârșite pentru noi, sunt primite cu bunăvoire de Fiul ei și Dumnezeu”, se arată în mesajul ÎPS Vladimir.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova mai spune că chiar dacă timpurile sunt grele și multe dintre cele care se cer realizate par imposibile, trebuie să știm că având în inimi rugăciunea curată către Bunul Dumnezeu, și cerând în permanență mijlocirea Maicii Domnului pe care cu evlavie o cinstim astăzi, pe toate le vom izbândi, întru triumful valorilor nemuritoare și deci spre binele nostru comun.

„Fie ca în casele dumneavoastră să domnească mereu bunăstarea, pacea și voia bună, speranța în ziua de mâine și să trăiți numai evenimente frumoase cum este și sărbătoarea de astăzi! La ceas aniversar aceasta este și speranța noastră – că vom ști și mai departe să stăm în unitate și în Credință Dreptmăritoare pentru a continua zidirea începută de înaintașii noștri și pentru a ne face vrednici de binecuvântările Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, mai spune Mitropolitul Vladimir în mesajul său către chișinăueni.

Potrivit datinii, despre Acoperământul Maicii Domnului s-a făcut încredințare în Constantinopol în împărăția lui Leon cel Înțelept. După săvârșirea cântării celei de toată noaptea, într-o zi de Duminică, în luna octombrie, fiind de față și mulțimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei și-a ridicat ochii în sus și a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se, strălucind ca soarele și acoperind poporul cu cinstitul său Omofor. Văzând aceasta Sfântul Andrei a zis către ucenicul său Epifanie: „Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și pe Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?” Iar el a răspuns: „O văd, sfinte părinte, și mă înspăimânt”.

Prăznuim Acoperământul Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, aducându-ne aminte de acea preamărită arătare a ei care a fost în biserica Vlahernei, fiind văzută de Sfântul Andrei și de Epifanie. Se cuvine să prăznuim, mulțumind Acoperitoarei noastre pentru această prea mare milostenie arătată spre neamul creștinesc, și cu tot dinadinsul s-o rugăm pe ea ca, acum și întotdeauna, cu milostivire să ne acopere pe noi, cei care avem nevoie de Acoperământul ei, de vreme ce fără de Acoperământul și sprijinul ei nouă, celor ce întotdeauna mâniem pe Dumnezeu, nu ne este cu putință a trăi, pentru că, greșind mult, cădem sub multe certări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...