(studiu, infografic) Cât e de ușor să-ți deschizi o organizație în Moldova. Iată cum decurg etapele de înregistrare

birocratie

Procedura de lansare a unei organizații este una complicată, cuprinzând atât înregistrarea, cât și demersurile post-înregistrare care trebuiesc efectuate pentru ca o entitate să devină funcțională. Aceasta presupune obținerea ștampilei (încă obligatorie de facto în Moldova), obținerea unui cont bancar, înregistrări suplimentare la diverse autorități, autorizări, etc. 

Documentul este elaborat în baza experienței proprii a Centrul de Politici și Reforme (CPR) Moldova în procesul de lansare a organizației până când aceasta a devenit operațională pe deplin, experiența altor organizații (SRL-uri și ONG-uri), cât și clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale. Pentru comparație cu practica internațională, a fost utilizat exemplul Estoniei.

Procedura de înregistrare a unei companii (SRL)

Clasamentul „Doing Business” al Băncii Mondiale oferă o imagine obiectivă a procedurii de înregistrare a unei afaceri în Republica Moldova. Conform Camerei Înregistrării de Stat, durata înregistrării unei afaceri este de minim patru ore și maxim trei zile și presupune două vizite la Camera Înregistrării de Stat, cu depunerea a cinci documente.

Fig 1: Procedura de înregistrare a unui SRL

22384037_699357943586345_5472428882063529505_o

Procedura de înregistrare a unei asociații obștești (ONG)

Spre deosebire de companii, înregistrarea unui ONG este o procedură îndelungată, anevoioasă și, pe alocuri, neclară. Aceasta poate dura cel puțin o lună, multe lucruri fiind lăsate la discreția funcționarilor.

Fig 2: Analiză comparativă a cadrului general în domeniului societății civile din Estonia și Republica Moldova

22382518_699358160252990_6333361712154279944_oSchematic, procedura de înregistrare a unui ONG poate fi reprezentată în felul următor:

Fig 3: Procedura de înregistrare a unui ONG

22424533_699358450252961_228876727008684045_oÎn practica internațională, procedura de înregistrare a unui ONG este una extrem de simplă și presupune doar o notificare (online) referitor la inițiativa de deschidere a unui ONG. Ministerul Justiției, sau altă instituție responsabilă, ia notă de această informație și atribuie organizației nou-create, în aceeași zi, un număr de înregistrare (exemplul Estoniei).

Birocrația din etapa post-înregistrare

Deși există o mare diferență dintre procedura de înregistrare a unui SRL (1 zi) și procedura de înregistrare a unui ONG (până la 45 de zile, sau mai mult), atât în cazul SRL-urilor, cât și în cazul ONG-urilor, odată cu înregistrarea oficială a organizației, birocrația abia începe.

Informație despre nici una dintre procedurile descrise mai jos nu este disponibilă 100% online, iar unele dintre acestea sunt învechite și depășite de timp (cum ar fi chiar prima – obținerea ștampilei).

22424515_699358650252941_4649748012358741274_o

Concluzii

# Spre deosebire de procedura de înregistrare a unei Societăți cu Răspundere Limitată, o Asociație Obștească întâmpină bariere semnificative chiar din momentul inițiativei de înregistrare. Dacă un SRL poate fi înregistrat în mai puțin de o zi, înregistrarea unui ONG durează, legal, până la o lună.

# Legislația curentă a Republicii Moldova oferă prea mult spațiu pentru interpretarea unor proceduri de înregistrare a unei Asociații Obștești, dar și a unor proceduri post-înregistrare (în cazul Asociațiilor Obștești și a Societăților cu Răspundere Limitată). Acest fapt permite aplicarea neuniformă a prevederilor legale și crearea unor bucle (loops) de amânare a înregistrării, atât în cazul avizării denumirii, cât și la examinarea dosarului de înregistrare.

# Percepția că avem prea multe ONG-uri în Republica Moldova (o teză promovată intens de unii lideri de opinie), este una falsă. Sectorul asociativ din Republica Moldova este caracterizat printr-o activitate extrem de redusă.

# Procedura post-înregistrare este, de asemenea, birocratizată excesiv, referindu-se atât la SRL-uri, cât și la ONG-uri. De la momentul înregistrării până la momentul în care organizația devine funcțională există o multitudine de proceduri, aprobări, autorizări și vizite la diverse instituții.

# În cazul SRL-urilor, noțiunea de ”lansare a unei afaceri” (starting a business), din clasamentul ”Doing Business”, ar trebui să se refere nu doar la înregistrarea propriu-zisă, ci și la procedura post-înregistrare, cu toate aprobările suplimentare, care nu sunt stipulate la moment. Ori lansarea unei afaceri nu poate fi considerată doar înregistrarea ei, ci întreg procesul de asigurare a funcționalității acesteia (obținerea ștampilei, obținerea unui cont în bancă, autorizările și aprobările la diverse instituții, cum ar fi CNAS, Serviciul Fiscal de Stat, etc) – opinie confirmată de antreprenorii chestionați de CPR Moldova în procesul de elaborare a prezentului document.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente