12:31:15 24.04.2024
Stiri

Un pas uriaş pentru medicină! Primul TRANSPLANT de CAP uman din istorie va fi realizat peste 2 luni

Știri 14.10.2017 08:30 Vizualizări3159 Autor: Ziarul National
Un pas uriaş pentru medicină! Primul TRANSPLANT de CAP uman din istorie va fi realizat peste 2 luni


Chirurgul italian Sergio Canavero va scrie istorie în medicină după ce va efectua, în luna decembrie a acestui an, primul transplant de cap din lume. Rusul Valeri Spiridonov, chinuit de o boală gravă, s-a oferit să fie subiectul acestui transplant. Intervenţia presupune, pur şi simplu, tăierea capului şi transplantarea lui la corpul unei alte persoane.

Dr. Sergio Canavero explica modul cum va decurge procedura. FOTO: dailymail.co.uk

Valery Spiridonov, în vârstă de 32 de ani, s-a oferit drept voluntar pentru primul transplant de cap din istorie. El suferă de boala Werdnig-Hoffmann , o boală care presupune degenerarea rapidă a muşchilor şi în final paralizia totală şi moartea.

Bărbatul nu mai are mult de trăit, de aceea a acceptat să fie primul bărbat din lume care trece prin această intervenție. Dacă va fi una de succes, el va primi un alt corp.

După transplant, pacientului îi va fi indusă coma pe o perioadă de 30 de zile, pentru a favoriza vindecarea și a preveni mișcările bruște, care pot compromite rezultatele pozitive urmărite, apoi va putea merge, vorbi și va simți că a primit o nouă viață. Medicii estimează că se va recupera complet după un an.

Unii sceptici susţin însă că soarta sa după transplant ar putea fi mai grea ca moartea însăşi. Pe lângă faptul că trupul ar putea respinge capul lui Valery Spironov, ceea ce ar presupune o moarte rapidă şi dureroasă, există şi scenarii mai negre. Bărbatul ar putea supravieţui şi s-ar putea confrunta cu un nivel de nebunie nemaintâlnit până acum, în cazul în care creierul nu va face faţă infrastructurii nervoase şi chimice diferite a noului corp, susţine Arthur Caplan, director de etică medicală, în cadrul New York University’s Langone Medical Centre.

Valery Spiridonov, pacientul care urmează să fie supus unui transplant de cap.

O operaţie similară a fost realizată acum peste 40 de ani pe o maimuţă care a trăit doar opt zile deoarece corpul a respins noul cap. Maimuţa nu putea respira şi nu se putea mişca deoarece conexiunile coloanei vertebrale nu au putut fi refăcute corespunzător.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md