Vladimir Voronin: Băsescu mi-a propus să facem Unirea, iar el mă va ajuta să devin preşedintele României Mari

Liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin a menţionat că, în timpul exercitării mandatului său de preşedinte al R.Moldova, omologul său român Traian Băsescu i-a propus să devină preşedinte al României Mari, dacă se va face unirea dintre România şi Republica Moldova.

Iniţial despre acest moment a relatat fostul preşedinte român Traian Băsescu, însă Vladimir Voronin până acum nu a comentat acest epizod.

“Traian Băsescu, în cabinetul meu, în faţa hărţii Moldovei, îmi propunea unirea dintre România şi R.Moldova. Mi-a zis: facem unirea şi eu contribui ca dvs să fiţi viitorul preşedinte al României Mari”, a relatat liderul comuniştilor vineri seara la postul de televiziune RTR Moldova.

De altfel, Vladimir Voronin a adus critici preşedintelui de onoare al Partidului Unităţii Naţionale Traian Băsescu, care a avut în ultima perioadă mai multe întâlniri cu cetăţenii R.Moldova, în cadrul cărora a făcut declaraţii unioniste.

Astfel, preşedintele PCRM a declarat că Traian Băsescu încalcă patru articole din Constituţie ce vizează statalitatea R.Moldova.

“Vă închipuiţi că merg eu la Iaşi, unde adun oameni şi le declar:”moldoveni de la Iaşi până la Piatra Neamţ, uniţi-vă şi anunţaţi despre autonomia Moldovei în cadrul României şi despre alipirea către Patria istorică a lui Ştefan cel Mare cu capitala la Chişinău?”, a spus indignat Voronin.

“Cât timp îmi va da “Siguranţa” să rămân în România după astfel de declaraţii?”, a întrebat retoric liderul comuniştilor.

În acest context, preşedintele PCRM a criticat SIS-ul şi Procuratura, care în loc să ia atitudine în acest caz “se ocupă de persecutarea oamenilor cinstiţi”.

În ianuarie 2016, de ziua Micii Uniri, Traian Băsescu a declarat că i-a propus fostului preşedinte Voronin unirea dintre România şi Republica Moldova, în urma căreia i-ar fi cedat locul acestuia în fruntea României Mari.

Tensiunile dintre mine şi Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în faţă: ‘hai în Parlament amândoi, tu preşedintele României Mari, eu vicepreşedinte şi facem unirea şi atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră (…) Deci ăsta a fost un antiromân, dar nu un prorus”, a declarat atunci Băsescu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.