„Chiar în acest moment Procuratura Generală este folosită de Vladimir Plahotniuc, preşedintele PD, partid de guvernare, pentru a intimida oponenţii politici, inclusiv deputaţi şi aleşi locali. Afirm cu toată responsabilitatea că Republica Moldova are legi bune, dar din păcate nu toate funcţionează, justiţia selectivă şi părtinitoare precum e astăzi în Republica Moldova nu poate şi nu trebuie să existe într-un stat membru al APCE”, a declarat liderul PL.

Mihai Ghimpu s-a plâns membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că doi dintre fruntaşii PL: fostul ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc şi primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, s-au ales cu dosare penale. Potrivit liderului PL, cei doi sunt hărţuiţi politic. Ghimpu s-a referit şi la ascensiunea fulminantă a Partidului Democrat, care a reuşit după alegeri să-şi sporească atât numărul deputaţilor, cât şi pe cel al aleşilor locali.

„Astfel, din cei 19 deputaţi în 2014, astăzi fracţiunea PD are 41 de deputaţi şi ţine sub control peste 55 de deputaţi, patru fiind transfugi de la PL, al cărui preşedinte sunt. De la 300 de primari aleşi în 2015, astăzi au peste 600 de primari”, a adăugat Ghimpu.

Nici şeful PD, nici ofiţerul de presă al Procuraturii Generale nu au răspuns la telefon. Altceva declara liderul PL în primăvara acestui an, imediat după reţinerea colegilor săi de partid. Atunci, Mihai Ghimpu a acuzat Centrul Naţional Anticorupţie că vrea să înlăture de la guvernare formaţiunea pe care o conduce. Întrebat la comanda cui acţionează CNA, liberalul a dat un răspuns evaziv. Nu este pentru prima dată când de la tribuna APCE se vorbeşte despre persecuţiile politice la adresa oponenţilor lui Vladimir Plahotniuc.

Iarna trecută, 23 de reprezentanţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat o declaraţie, în care se spunea că opoziţia şi mai mulţi membri ai societăţii civile din Republica Moldova, printre care Ana Ursachi, Eduard Rudenco şi Grigore Petrenco, au devenit victime ale campaniilor de defăimare şi ale cauzelor penale. Iar toate acestea ar fi fost realizate de procuratură şi mass-media influenţate şi politizate de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzaţii pe care şeful PD nu le-a comentat.