Experţi: Nivelul de realizare al Foii de parcurs până la 13 octombrie 2017 este de 10%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nivelul de realizare al Foii de parcurs până la 13 octombrie 2017 este de 10%. Aceasta relevă faptul că implementarea Agendei de reforme prioritare este la o etapă incipientă, având în vedere că majoritatea acțiunilor (80%) au termenele stabilite pentru octombrie-decembrie 2017. Acesta este concluzia Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrului de Resurse Juridice din Moldova, care cu suportul USAID, au inițiat procesul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru semestrul II, 2017.

Conform celor trei ONG-uri, din cele 51 de acțiuni ale documentului, doar 4 acțiuni nu au fost inițiate, marea majoritate fiind în proces de implementare la
diferite etape.

Totuși, reprezentanții ONG-urilor spun că unele acțiuni incluse în Foia de parcurs cu termene limită stabilite pentru lunile octombrie-decembrie, sunt deja restante potrivit Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere 2017-2019. „Este vorba de adoptarea PNADO, adoptarea legii privind
prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, adoptarea de către Guvern a Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice”, spun reprezentanții ONG-urilor.

Deși pentru perioada iulie – septembrie 2017 au fost planificate 10 acțiuni, majoritatea din acestea (7 acțiuni), până la 13 octombrie 2017, nu au fost finalizate, acestea fiindîncă în proces de elaborare.

Majoritatea acțiunilor inițiate au statut „în curs pozitiv” (32 acțiuni), însă sunt atestate și destul de multe acțiuni unde nu a fost respectate întocmai principiul transparenței decizionale sau au prezentat mai multe deficiențe de conținut, fiind calificate drept „în curs negativ” (10 acțiuni).

Astfel, reprezentanții ONG-urilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la nivelul scăzut de transparență a procesului decizional privind reforma administrației publice și țintirea preponderentă a reorganizărilor instituționale. De asemenea, aceştia sunt îngrijorați de modificarea cadrului legal referitor la protecția datelor cu caracter personal. Proiectele inițiate de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal prevede anonimizarea tuturor hotărârilor judecătorești publicate pe portalul instanțelor de judecată, contrar unei hotărâri recente a Consiliului Superior al Magistraturii și contrar poziției oficiale a Curții Supreme de Justiție, bazate pe practica Curții Europene a Drepturilor Omului şi se recomandă consultarea largă a acestor proiecte de legi, cu implicarea Ministerului Justiției ca autoritate responsabilă să elaboreze proiecte de legi în domeniul justiției și drepturilor omului, precum și evaluarea
proiectelor inițiate de către Comisia de la Veneția până la transmiterea acestora către Guvern spre adoptare.

Tergiversarea adoptării Strategiei de dezvoltare a societății civile 2017-2020 este o altă altă îngrijorarea a reprezentanților ONG-urilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...