„Este un spațiu de păstrare a patrimoniului cultural”. MNAM vine cu un răspuns la petiția online cu referire la scuarul Ghibu

22472123_492606567778100_1995087948_o

Zilele trecute activistul civic Victor Chironda a înaintat o petiție pentru a împiedica edificarea unei construcții de Muzeul Național de Artă în scuarul Ghibu.

Administrația muzeului a venit cu un răspuns la această petiție în cadrul undei conferințe de presă organizate la acest subiect. Tudor Zbârnea, directorul muzeului a spus că instituția nu are de gând să construiască un depozit „Există o anumită speculație asupra faptului că ar apărea un anumit depozit. Însă, este un spațiu de păstrare a patrimoniului, dar se vede că este mai bine de a specula că va fi construit un depozit.

Noi am luptat pentru ca Muzeul să poate construi două etaje de expoziții cu artă contemporană, pentru că nu există o astfel de secție, dar acum acest teren ne-a fost luat.”

Administrația a menționat că colecția muzeului este moștenirea tututor, inclusiv a societății europene și de aceea ea trebuie păstrată în condiții bune: „Noi avem exponate foarte sensibile care au nevoie de condiții speciale de păstrare.”, a menționat Valeria Suruceanu, Președintele Comitetului Național ICOM Moldova.

„M-am simțit ofensată că toți l-au învinuit pe director și nici nu ne-au dat dreptul la replică. De ce acest activist civic nu a ieșit la dialog, dar de îndată a spus că construcția este ilegală? Noi ani la rând puneam ligheane pentru a proteja colecțiile de apa ce curgea de pe pod. Restaurarea clădirii trebuie continuată. Ne-am bucurat că vom avea o soluție, dar acum iarăși va trebui să schimbăm locul acestor colecții.”,  a mai menționat Suruceanu.

Directorul muzeului a spus că scuarul ar fi fost amenajat estetic cu acces liber publicului și s-ar fi construit un spațiu de conservare a patrimoniului național.

Autoare: Elena Plămădeală

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente