Studiu OMS: Numărul copiilor obezi la nivel mondial este în creștere. Moldova are cei mai puţini copii obezi din Europa

cantar-copil

Cercetarea, cel mai amplu studiu epidemiologic de până acum, realizată de OMS împreună cu Imperial College London, a calculat și comparat indicele de masă corporală (IMC) — un indicator calculat pe baza raportului dinte greutate și înălțime — pentru aproximativ 130 de milioane de copii și adolescenți, din 1975 până în 2016.

Numărul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani, ajungând la 124 de milioane, una dintre cauze fiind politicile din industria alimentară care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor și comunităților sărace, potrivit unui studiu dat publicității miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Studiul arată că, Malta este ţara cu cel mai ridicat procent din Europa. Acolo 11 la sută dintre fete sunt obeze. Iar cea mai mare rată de supraponderabilitate printre băieţi este înregistrată în Grecia, unde acest indice se ridică la 17%. Iar Moldova este pe ultimul loc în topul ţărilor europene cu cea mai scăzută rată a obezităţii printre copii, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

La nivel mondial, lidere după numărul copiilor obezi sînt Polinezia şi Micronezia, urmate de ţări cu venituri mari precum SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie.

„În ultimele patru decenii, rata obezității în rândul copiilor și adolescenților a crescut semnificativ și continuă să crească în țările cu venituri mici și mijlocii. Țările dezvoltate au înregistrat o stagnare în ultimii ani, deși se mențin la cote ridicate”, a declarat Majid Ezzati, autorul principal al studiului, profesor la departamentul de sănătate publică din cadrul Imperial College London.

„Această tendință îngrijorătoare reflectă impactul politicilor și tendințelor de marketing din industria alimentară care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor și comunităților sărace. Rezultatul va fi o generație de copii și adolescenți obezi care prezintă un risc mai mare pentru anumite boli, cum ar fi diabetul. Trebuie să luăm măsuri astfel încât hrana nutritivă și sănătoasă să fie disponibilă atât acasă, cât și al școală, în special pentru familiile și comunitățile sărace, precum și reglementări și taxe care să protejeze copiii de alimentele nesănătoase”, a precizat profesorul Ezzati, citat într-un comunicat postat pe site-ul OMS.

Cu toate acestea, numărul copiilor care suferă de suprapoderabilitate este în creștere. Datele Centrului Naţional de Management în Sănătate arată că anul trecut au fost înregistrate 3800 de cazuri de obezitate în rîndul copiilor – cu 260 mai mult decît în 2015.

Studiu a fost publicat în revista The Lancet cu ocazia Zilei Mondiale împotriva obezității, marcată la 11 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente