Oficial iranian avertizează că retragerea SUA din acordul nuclear poate provoca un „haos global”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O retragere a Statelor Unite ale Americii din acordul internațional referitor la programul nuclear iranian va însemna sfârșitul înțelegerii semnate în iulie 2015, a declarat vineri președintele parlamentului iranian, Ali Larijani, citat de agenția TASS, transmite Reuters. Aflat la Sankt Petersburg cu ocazia unui forum parlamentar internațional, acesta a mai spus că o retragere a Washingtonului din acordul nuclear ar putea provoca haos global.

Iranul speră că Rusia va juca un rol în soluționarea situației legate de acest acord, a declarat Larijani la întâlnirea cu președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Președintele american Donald Trump urmează să-și facă cunoscută vineri decizia asupra acestui text, după ce miercuri a denunțat din nou „acordul foarte prost” privind programul nuclear iranian.

„Este cel mai prost acord care există, nu am obținut nimic”, a afirmat Donald Trump la postul Fox News, referindu-se la documentul încheiat între Teheran și marile puteri care vizează să garanteze caracterul pașnic și civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor.

O lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite.

Până în prezent, Donald Trump a „certificat” acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială.

Potrivit mai multor responsabil americani, Donald Trump ar putea decide de această dată să nu confirme respectarea termenilor acordului, ceea ce ar trimite mingea în terenul Congresului și ar face să planeze o mare îndoială cu privire la viitorul textului.

Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancțiunile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...