Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisar pentru drepturile omului: Lipsa…

Comisar pentru drepturile omului: Lipsa de încredere în sistemul judiciar poate fi extrem de dăunătoare pentru o democrație

În pofida reformelor realizate până în prezent, sectorul justiţiei în R. Moldova  necesită eforturi suplimentare pentru a elimina deficiențele, pentru a consolida eficiența și imparțialitatea sistemului judiciar și pentru a restabili încrederea publică. Totodată, progresele înregistrate  în ceea ce privește cadrul legal și sensibilizarea față de violența domestică și egalitatea de gen, sunt încurajatoare. Declaraţia aparţine lui Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, care astăzi, încheie vizita sa în R. Moldova.

Recunoscând eforturile de reformare a serviciului de urmărire penală, inclusiv prin adoptarea unei noi legislații, Nils Muižnieks se declară îngrijorat de rapoartele persistente privind părtinirea procurorului în procedurile judiciare și de cazurile de intimidare și hărțuire a avocaților.

„Dreptul la un proces echitabil este un drept fundamental al omului, iar principiul egalității părţilor trebuie respectat. Persoanele acuzate de infracțiuni ar trebui să beneficieze de prezumția de nevinovăție și de apărarea juridică de calitate „, a declarat Comisarul  Consiliului Europei.

Oficialul consideră că trebuie luate măsuri ferme pentru a elimina practicile care protejează sistemul de control și contribuie la crearea impresiei că justiția se desfășoară în mod selectiv. Astfel, ar trebui să fie asigurat accesul public la audierile din instanțele judecătorești, inclusiv în cazuri răsunătoare legate de corupție – cu excepția că  ar putea exista motive bine întemeiate de a nu permite accesul la anumite audieri- iar procesele de judecată trebuie să fie publice.

„O lipsă de încredere publică în sistemul judiciar poate fi extrem de dăunătoare pentru o democrație. Prin urmare, autoritățile ar trebui să continue să investească eforturi susținute și decisive pentru a-și îmbunătăți credibilitatea și a asigura că publicul beneficiază, în general, de un sistem eficient și echitabil”, conchide oficialul.

Referindu-se la cazurile de violență domestică,  Nils Muižnieks a declarat că a fost încântat să afle că legislația în vigoare este în mare măsură în conformitate cu standardele internaționale și europene, în prezent. Comisarul a salutat decizia de a semna Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violența domestică (Convenția de la Istanbul) și a cerut interlocutorilor săi în Parlament să o ratifice fără întârziere.

Comisarul a efectuat, de asemenea, o vizită la Tiraspol, unde a avut întâlniri cu reprezentanții societății civile și conducerea regiunii. După discutarea problemelor esenţiale existente în regiune, oficialul a recomandat crearea unui sistem eficient de prevenire a violenței domestice, precum și asigurarea urmăririi efective a infractorilor și asigurarea unui sprijin adecvat și reabilitarea victimelor violenței. A fost discutată de asemenea, necesitatea de a asigura o educație incluzivă, încurajând includerea copiilor cu dizabilități în învățământul principal; precum și sprijinirea funcționării eficiente a școlilor cu limbă latină din regiune.

Ziarul de Gardă va publica în curând interviul video realizat cu Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, în cadrul căruia oficialul a vorbit despre libertatea presei într-un stat democratic, accesul la informaţie, dar şi alte subiecte de actualitate.