Ce este și cum poate fi implementat în Moldova – „Mobile commerce”, aplicația care ne poate simplifica viața

Paynet5

Lumea contemporană progresează într-un ritm accelerat. În era tehnologiilor informaționale oamenii pun accent pe eficacitate și rapiditate, prin urmare mereu se află în căutarea unor noi modalități de simplificare a lucrurilor uzuale. „Mobile commerce” reprezintă un mijloc comod de a-ți achita taxele, utilizând doar telefonul, fără a irosi irațional timpul. Inițiativa proiectului a fost lansată în 1997 de către Kevin Duffey, care avea drept concept livrarea capabilității de comerț electronic direct în mâna consumatorului, indiferent de locația în care se află acesta.

Prin intermediul „mobile commerce” putem achita serviciile comunale și efectua alte acțiuni având doar smartphone-ul în mână, iar la procesarea unui QR Code putem achita și nota de plată din localuri. Tehnologia mobile poate fi de asemenea utilizată pentru distribuirea voucherelor, cupoanelor și cardurilor de loialitate.

„Mobile commerce” își întărește poziția pe piață. Anual, conform BI Intelligence, comerțul mobil atinge valoarea de 230 de miliarde USD. Potrivit aceleiași companii, în ianuarie 2013, 29% dintre utilizatorii de telefonie mobilă au efectuat achiziții utilizând dispozitivele lor mobile. m-Commerce a reprezentat 11,6% din totalul cheltuielilor de comerț electronic în 2014 și se estimează că va crește la 45% până în 2020, potrivit BI Intelligence. ComScore a raportat în februarie 2017 că „mobile commerce” a crescut cu 45% în decursul anului.

Peste hotare modelele de plăți care îți permit să achiți consumul prin telefon sunt foarte populare. În momentul actual întreaga lume utilizează portmoneele electronice, iar cele mai cunoscute dintre ele sunt WebMoney, Yandex.Money și Paypal-ul.

Spre exemplu în țările CSI, peste 4 milioane de utilizatori au descărcat aplicația mobilă Yandex.Money. Datorită ei, oamenii pot transfera fonduri prin iMessage, pot plăti facturi – cum ar fi servicii comunale, Internet, servicii mobile – plătesc împrumuturi, accesează cele mai frecvente plăți și multe altele. Într-un sondaj efectuat de TNS, 92% dintre ruși sunt familiarizați cu acest serviciu și 44% utilizează în mod regulat Yandex.Money pentru a efectua plăți.

Ce ține de continentul European și SUA, de o popularitate semnificativă se bucură serviciile PayPal, care permit oamenilor să efectueze tranzacții financiare online și offline prin acordarea posibilității de a transfera fonduri în mod electronic între persoane fizice și întreprinderi. Prin intermediul serviciului PayPal, utilizatorii pot trimite sau primi plăți pentru licitații online pe site-uri precum eBay, pot cumpăra sau vinde bunuri și servicii, pot dona bani sau primi donații. Începând cu 2017, PayPal operează pe 202 piețe și are 210 milioane de conturi active, înregistrate.

Paynet4

# Cum ar arăta „mobile commerce”  în  Republica Moldova

Noțiunea de „mobile commerce” nu este încă dezvoltată și familiarizată în Moldova. În republică cele mai populare modalități de achitare sunt banii cash sau achitarea prin intermediul cardurilor bancare.

Cât de avantajos este și cât de bine s-ar plia pe piața din Republica Moldova „mobile commerce”, ne vorbesc datele de la sine. Piața utilizatorilor de smartphone este în creștere, iar potrivit raportului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în prima jumătate a anului 2017, numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil în baza tehnologiei 4G, a sporit, față de finalul anului 2016, cu 33,7% și a atins cifra de 503,9 mii. Majoritatea absolută dintre aceștia – 442,9 mii – a navigat pe Internet prin intermediul telefoanelor inteligente, iar peste 61 mii – în baza accesului dedicat (prin modemuri/carduri/ USB).

În acest context, pentru a putea ține pașii alături de consumator, care devine din ce în ce mai mobil, o aplicație destinată pentru iOS și Android de achitare a serviciilor ne-ar simplifica simțitor viața cotidiană.

Cum ar avea loc acest lucru la modul practic?  Să ne imaginăm că mergem să luăm masa într-un local și nu dorim să avem cash la noi. La distanța unui click putem să ne achităm nota cu ajutorul unui QR Code generat de către vânzător și procesat de către o aplicație. Prin urmare, vom putea transfera suma necesară din portmoneul electronic direct în contul localului. Implementarea acestei practici în Moldova ar reprezenta un avantaj semnificativ, din motiv că datele cardului nostru bancar nu sunt transmise și nu sunt citite de către dispozitive gen post terminal sau bancomat. După cum cunoaștem cele mai multe fraude și furare de date se întâmplă anume prin asemenea dispozitive. Cine a spus că pentru a face plăți electronice și în special “mobile commerce” este nevoie de un card bancar? Având noi tehnologii e suficient să ai doar telefonul mobil și conexiune la internet.

La momentul actual apar mai multe sisteme de plăți, concurența crește și respectiv se face o contribuție la prosperarea economiei țării. Prin urmare dacă tot avem Internet rapid și mereu la îndemână, haideți să profităm de el din plin utilizând inovațiile.

Când să ne așteptăm la implementarea mobile commerce în Republica Moldova.

Taguri: #Paynet
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente