Alexei Tulbure: „Declarația UE e un semnal că reforma sistemului juridic a eșuat”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Declarația Uniunii Europene (UE), prin care suntem anunțați despre refuzul UE de a mai finanța Republica Moldova este un semnal și o dovadă clară că reforma juridică în țara noastră a eșuat, consideră analistul politic și ex-deputatul Alexei Tulbure.

Potrivit analistului, nici nu au existat reforme, nici până la apariția monopolului Partidului Democrat asupra puterii de stat, nici în ultimii doi ani.

„Când ministrul justiției Cebotari declară că reacția de ieri a UE se explică prin evenimentele din anii 2014 – 2015, și nu prin actuala stare de lucruri, este greu să înțelegi cui sunt destinate asemenea aiureli. Și însușii Cebotari, în fruntea ministerului controlat de Plahatniuc, în ultimii doi ani ar fi putut să răstoarne munți, dacă ar fi existat voință. Anume în asemenea condiții UE a pierdut dorința de mai oferi bani unor persoane, care deja au cheltuit nu se știe pe ce mai mult de 30 de milioane de euro”, susține analistul.

Tulbure a menționat un moment important din declarația UE. „În text se spune că UE va căuta posibilități pentru susținerea populației țării la modul direct. Astfel, instituțiile europene au lăsat să se înțeleagă că fac diferența între populația țării și puterea, care a pierdut încrederea nu doar a cetățenilor, ci și a partenerilor internaționali. Acest lucru înseamnă că UE în continuare este dispusă să colaboreze cu Republica Moldova, dar nu și cu banda lui Plahatniuc”, a conchis analistul.

Miercuri, UE a anunţat că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susţine reformele în sectorul justiţiei, pe motiv că autoritățile de la Chişinău au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015.

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane de euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE”, se anunță în comunicat.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a menționat că „UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor.”

Totodată, UE anunţă că a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi clarificată în timp util.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...