Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2017

Serviciul Fiscal de Stat a demarat acțiuni de control în centrele comerciale din țară

Serviciul Fiscal de Stat desfășoară cu regularitate acțiuni de conformare, dar și de verificare a agenților economici, indiferent de genul de activitate pe care îl desfășoară. Scopul acestor acțiuni este de a majora nivelul de conformare a contribuabililor la prevederile legislației în vigoare.

Astfel, pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 2572 controale operative, pe teritoriul municipiului Chișinău, în rezultatul abaterilor constate fiind aplicate sancțiuni în valoare de peste 6,5 milioane lei. Printre ilegalități se numără: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora.
În această săptămână, angajați ai SFS vor verifica centrele comerciale din capitală și nu doar. Operațiunea a luat start luni, în capitală. Inspectorii fiscali au verificat în perioada 09 – 11 octombrie curent, 5 centre comerciale, efectuând per total circa 70 de controale.

Drept rezultat, SFS a înregistrat următoarele abateri: lipsa MCC – 6 cazuri  ( suma amenzilor aplicate - 42 000 lei; neutilizarea MCC – 23 cazuri (amenzi - 115 000 lei); existenţa unei sume de mijloace băneşti excedente – 13 cazuri ( amenzi aplicate – 65 000 lei); neprezentarea la prima cerere de documente necesare SFS în timpul controlului – 9 cazuri ( amenzi - 45 000 lei).
În acest context, SFS lansează un apel către persoanele care comercializează diverse produse  să se conformeze legislației în vigoare și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia.

Reiterăm, că persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației, riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei), anunță Serviciul Fiscal de Stat. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus