Iniţial, în iunie, preţul de vânzare a fost fixat la 18,36 milioane de euro, înainte ca Rayo Withanage, un investitor neozeelandez originar din Sri Lanka, să supraliciteze şi să ofere un preţ cu 10% mai mare, ducând astfel preţul de vânzare la 20,196 milioane de euro.

Joi dimineaţă, niciun alt ofertant nu s-a prezentat la tribunal, iar acest om de afaceri, aflat la conducerea unei companii de investiţii imobiliare, BMB, înfiinţată în 2004 cu un prinţ din bogatul regat petrolier Brunei, a devenit astfel noul proprietar al imobilului.

Saga acestei vânzări speciale nu s-a încheiat însă, deoarece cumpărătorul are la dispoziţie două luni pentru a găsi fondurile necesare parafării tranzacţiei. "Rayo Withanage este proprietar începând de astăzi, dar trebuie să achite suma în următoarele două luni", a confirmat Maxime Van Rolleghem, avocatul băncii olandeze Achmea Bank, creanţier al fostului proprietar — un cetăţean olandez aflat în faliment.

"Eram de un an în discuţii cu el, încearcă să se organizeze pentru a achiziţiona conacul dar nu reuşea să strângă suma. Să sperăm că va reuşi acest lucru pe ultima linie dreaptă", a adăugat ea.Fostul proprietar, care achiziţionase vila cu 12 milioane de euro de la o moştenitoare a lui Picasso, Catherine Hutin-Blay, în 2007, a cheltuit 10 milioane de euro pe lucrări de recondiţionare. "Sunt dezamăgit, au existat vizite, oameni care au promis că vor veni să liciteze, însă nimeni nu a venit, deşi aceasta este o proprietate care valorează cel puţin 30 de milioane de euro", a spus Maxime Van Rolleghem.

Conacul Notre-Dame de Vie, locuit de văduva lui Picasso, Jacqueline Roque, până la sinuciderea ei în 1986, are vedere spre golful din Cannes şi spre masivul muntos Esterel. Proprietatea este compusă din mai multe clădiri, care însumează 1.700 de metri pătraţi locuibili, pe un teren de peste 3 hectare. Vila are o piscină, un teren de tenis, o casă a grădinarilor şi diverse anexe.O sursă din anturajul noului proprietar afirmă că acesta nu ştie deocamdată ce va face cu noua sa achiziţie, deşi un proiect imobiliar fusese evocat în legătură cu baza unei construcţii, înainte de vânzare, a unei noi dale de 600 de metri pătraţi. "O dală fost într-adevăr amplasată, dar ea nu afectează cu nimic ceea ce urmează să se construiască, poate fi folosită la absolut orice", a precizat aceeaşi sursă.

Conacul a fost achiziţionat în 1961 de artistul spaniol Pablo Picasso, care a murit 12 ani mai târziu, pe 8 aprilie 1973.

Jacqueline Roque, ultima soţie a lui Picasso, a locuit în această casă până la sinuciderea sa din 1986. Imobilul a fost moştenit de Catherine Hutin-Blay, fiica acesteia din prima căsătorie, care l-a vândut pentru 10 milioane de euro.

Înaintea lui Picasso, casa a aparţinut familiei Guinness, iar Winston Churchill obişnuia să-şi petreacă deseori vacanţele în această proprietate.

Fostul proprietar olandez a cumpărat domeniul de la fiica artistului, în 2007. A botezat vila ''Peştera minotaurului'', a mărit-o şi a dotat-o cu numeroase amenajări sofisticate: piscine, lifturi, instalaţie de aer condiţionat, spa, garaj, teren de tenis, care nu au fost finalizate însă din cauza dificultăţilor sale financiare.