/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

ONG-urile de media condamnă abuzurile asupra jurnaliștilor Ziarului de Gardă care au fost amenințați în stradă

12 octombrie 2017, ora 15:25

Astfel, potrivit ZdG, miercuri, 11 octombrie, două jurnaliste de la această publicație, care filmau un reportaj pe o stradă din apropierea edificiului GBC, au fost somate de angajații serviciului de securitate al GBC să părăsească acea zonă și să-și caute un alt loc pentru filmări, motivând că edificiul ar fi o proprietate privată. Jurnalistele au fost amenințate că vor avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice.

ONG-urile de media cheamă la respectarea drepturilor jurnaliștilor care își fac munca în spațiul public. „Precizăm că, prin Legea presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile. Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că dreptul la respectul vieţii private şi de familie „nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate””, se arată într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri.

Prin aceeași declarație se reamintește că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă care contravine Codului penal al Republicii Moldova.

Astfel, ONG-urile cer Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC. Solicită MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și despre rezultatele acțiunilor întreprinse. Cer autorităților legale ale Republicii Moldova să asigure respectarea drepturilor și securitatea reporterilor, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram