Poroşenko respinge la APCE ideea lui Zeman cu privire la o soluţionare a chestiunii anexării Crimeei prin „compensaţii” financiare ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei soluţionări a chestiunii anexării Crimeei prin „compensaţii” financiare ruse, formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman, relatează AFP.

„Resping ferm propunerile cu privire la «faptul împlinit» pe care l-ar constitui (anexarea) Crimeei”, a declarat Poroşenko în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiunea de tomnă.

Consiliul Europei (CoE) „nu a fost inventat (…) ca să se facă apeluri la schimbarea unui teritoriu pe bani, petrol sau gaze naturale”, a declarat şeful statului ucrainean.

„El a fost inventat pentru ca să apere valorile şi principiile fundamentale şi – iar asta e cel mai important – ca să le apere atunci când este necesar”, a adăugat el.

„Numai cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei vom putea să ajungem la pace şi la stabilitate în Europa”, a subliniat Porişenko, fără să-l citeze pe omologul său ceh.

Prezent la reuniunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), președintele ceh Milos Zeman a spus într-un discurs ca pierderea Crimeei de către Ucraina este un „fapt împlinit“, a făcut apel pentru anularea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a propus ca pentru rezolvarea problemei peninsulei anexate Rusia să despăgubească Ucraina, scrie Adevarul European.

Citeşte şi: Președintele ceh a propus legalizarea anexării Crimeei cu plata unor despăgubiri către Ucraina

„În opinia mea, ar exista o compensație pentru Ucraina – și sub formă financiară, sau cu petrol și gaze“, a spus președintele ceh.

El a afirmat că „Crimeea este anexă, fără îndoială, este un fapt înfăptuit”. Zeman a explicat că, dacă Ucraina nu este de acord cu compensația, va începe un „război european”.

El l-a citat pe fostul președinte german Joachim Gauck: „Dacă vom dori să luăm înapoi Crimeea și s-o dăm Ucrainei, ar însemna război european“. Prin urmare, a ajuns la concluzie Zeman, „războiul este inevitabil dacă Ucraina nu renunță la Crimeea. Trebuie să evităm războiul european și trebuie să înțelegeți acest lucru”, le-a spus el parlamentarilor APCE.

Nu a întârziat reacția din partea delegaţiei ucrainene la APCE. Deputatul Alexei Goncearenko i-a amintit lui Zeman ca în anii ’30 a existat un al agresor, pe care au încercat în zadar sa-l împăciuiască, dar ca rezultat a izbucnit un război îngrozitor, iar una dintre primele victime a fost chiar Cehia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...