Ungaria a îndemnat Transcarpatia să se „autodetermine”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Budapesta au îndemnat locuitorii regiunii transcarpate să se autodetermine, ceea ce a provocat isteria Kievului, susține publicația utro.ru.

Ministerul de externe al Ungariei a înștiințat ambasada Ucrainei că la 13 octombrie în regiunea transcarpată va avea loc o acțiune sub lozinca „Autodeterminare pentru Transcarpatia” . Ministerul de externe de la Kiev a expediat deja o notă de protest Budapestei, a anunțat șeful diplomației ucrainene Pavel Klimkin. El a mai reproșat autorităților maghiare „susținerea separatismului”.

„Am cerut să fie interzisă această provocare. Credem că Ungaria și în continuare va respecta integritatea teritorială a Ucrainei”, a conchis Klimkin.

Acum câteva zile ministrul de externe maghiar Peter Sijarto a vizitat orașul Ujgorod, situat în regiunea transcarpată. El a refuzat să se întâlnească cu colegul său ucrainean, pentru a discuta despre legea învățământului, care a provocat nemulțumiri în câteva state vecine cu Ucraina.

La 15 septembrie 2017, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a promulgat Legea învățământului, care presupune trecerea treptată la studii exclusiv în limba ucraineană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...