/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Avertizată de procurori. Maia Sandu, despre vizita la Procuratură: „E spectacol și intenție de intimidare”

missing
12 octombrie 2017, ora 18:33

Maia Sandu are calitate de martor în procesul penal inițiat în baza denunțului depus de PAS împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Astăzi, liderul PAS a mers la Procuratură, unde a fost avertizată despre răspunderea penală pentru denunț fals. Maia Sandu apreciază acțiunile procurorilor ca fiind „spectacol și intenție de intimidare”. Acuzatorii susțin, însă, că este vorba de o procedură standard.

„Procurorul m-a invitat să-mi aducă la cunoștință art. 311 din Codul Penal, despre răspunderea penală în cazul unui denunț fals. Noi Interpretăm acest lucru ca intenție de intimidare. Mi-a fost înaintată calitatea de martor. Respectiv, mâine sunt invitată pentru a discuta pe cazul acestui denunț”, a menționat lidera PAS.

Întrebată dacă va prezenta mai multe probe, Maia Sandu a răspuns că a indicat totul în denunțul depus și că procurorii trebuie să investigheze. Avocatul Maiei Sandu speră ca, în curând, să fie audiat și Vladimir Plahotniuc.

„Am spus că asta sunt cele mai importante lucruri, dar dincolo de asta un proces serios ar trebui să investigheze mai multe elemente care induc la decizia la părerea că avem o situație de uzurpare de putere”, a adăugat Maia Sandu

„Procurorul își face un grafic pe care va interoga anumite persoane care consideră el necesar și, probabil, la o anumită etapă va trebui și pe domnul Plahontiuc să-l interogheze”, susține Nicolae Roșca, avocatul Maiei Sandu.

Pe de altă parte, într-un comunicat emis de Procuratură se menționează că invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen, iar aducerea la cunoștință a prevederilor legale este o măsură obligatorie, nu opțională, impusă de Codul de procedura penală. Expertul „Transparency International”, prezent astăzi la Procuratură, a declarat că în ultima perioadă atât opoziția extraparlamentară cât și societatea civilă este supusă presiunilor.

„Este un mesaj foarte clar. Cei care sunt împotriva noastră, cei care vor să ne sesizeze despre abuzuri, despre fraude, în activitatea exponenților Partidului Democrat, acei se vor regăsi cu un dosar penal”, a declarat Ianina Spinei, expert „Transparency International”.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a declarat că nu vrea să comenteze acțiunile PAS. „Nu ne implicăm nici în declarațiile referitor la care ar fi poziția organelor de drept, din simplu motiv că am vrut de fiecare dată să delimităm aspectul politic de aspectul juridic. Dar faptul că unele ONG-uri reprezentanți ai societății civile și-au expus poziția, este dreptul lor”, a declarat pentru TV8 Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

La 21 septembrie liderul PAS, Maia Sandu, a depus un denunț la Procuratură împotriva lui Vladimir Plahotniuc, în care îl acuză de uzurparea puterii în stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram