Un sondaj realizat la 10 şi 11 octombrie de cotidianul Nikkei pe un eşantion de 78.285 de persoane, Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta) al lui Shinzo Abe şi aliatul său centrist Komeito ar obţine 294 din totalul celor 465 de locuri ale Camerei Deputaţilor, dizolvată de premierul nipon la 28 septembrie.

PLD ar avea singur 260, mai mult decât majoritatea absolută de 233 de mandate.

O altă anchetă realizată de agenţia de presă Kyodo prezintă rezultate similare, iar un sondaj al cotidianului Yomiuri anunţă o "foarte largă majoritate" pentru coaliţia aflată la putere de la sfârşitul lui 2012.

Obiectivul lui Shinzo Abe, "de a avea peste 233 de locuri", ar fi îndeplinit cu uşurinţă şi acesta ar putea evita dezbaterea imediată a succesiunii sale la conducerea partidului. El intenţionează să candideze pentru un nou mandat de trei ani ca lider al PLD în 2018.

Partidul Speranţei creat special pentru acest scrutin de guvernatoarea oraşului Tokyo, Yuriko Koike, tot de dreapta, dar opus lui Shinzo Abe, ar obţine între 57 şi 69 de mandate.

A recrutat candidaţi de toate culorile (în special de centru stânga), ea nu ar înregistra aceleaşi rezultat care i-a permis să administreze o severă înfrângere liberal-democraţilor lui Abe cu ocazia alegerilor locale de la Tokyo, în fruntea mişcării Tomin First (Cetăţenii capitalei mai întâi).

Campania de 12 zile, care a a început oficial marţi, se va desfăşura în jurul mai multor teme mari, printre care economia Japoniei, cu o dezbatere asupra oportunităţii majorării TVA, atitudinea de adoptat în faţa ameninţării pe care o reprezintă Coreea de Nord, oprirea centralelor nucleare sau reforma Constituţiei ţării niciodată amendată în ultimii 70 de ani.

Shinzo Abe, revenit la putere la sfârşitul lui 2012, şi-a construit strategia pe politica sa de relansare economică (abenomics), promiţând atunci să pună capăt deflaţiei. Chiar dacă cinci ani mai târziu efectele benefice dorite rămân considerate insuficiente şi puţin percepute de publicul larg, el promite acum accelerarea şi ameliorarea protecţiei sociale, în special în profitul copiilor, precum şi educaţie gratuită pentru copiii mici.