Ministrul ungar de Externe pledează pentru accelerarea integrării euroatlantice a Balcanilor Occidentali. „Este în interesul Europei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Accelerarea integrării europene și euroatlantice a regiunii Balcanilor Occidentali ar fi în interesul întregii Europe, atât în ceea ce privește securitatea, cât și din punct de vedere economic, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto după o reuniune a Grupului de la Vişegrad (V4), desfășurată la Budapesta, relatează MTI. Întâlnirea din capitala ungară a reunit diplomați din cele patru țări ale V4 (Ungaria, Republica Cehă, Polonia și Slovacia) și din țări est-europene, precum și din statele din Balcanii Occidentali, conform Agerpres.

Un proces mai rapid de integrare a Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană și NATO va fi o garanție pentru securitatea regiunii, a subliniat Szijjarto într-o conferință de presă la finalul reuniunii V4. Cei mai înfocați susținători ai integrării europene și euroatlantice a Balcanilor Occidentali sunt țările central și est-europene și cele din partea de sud-est a continentului „pentru motivul că noi trăim aici, în vecinătatea lor”, a adăugat oficialul ungar.

Potrivit acestuia, numai o regiune stabilă şi puternică a Balcanilor Occidentali poate opri un nou val de migranți care vin dinspre sud. Întrebat în legătură cu probabilitatea apariției unei rute a migranților via România, Szijjarto a afirmat că Ungaria va acorda prioritate ajutorării acelei țări care oprește valul la granița sa. „Problema luării vreunei măsuri de-a lungul frontierei ungaro-române va fi ridicată doar imediat ce acest efort eșuează”, a spus el.

Participanții la reuniunea de la Budapesta au cerut ca până la finalul anului Uniunea Europeană să deschidă încă șase capitole ale negocierilor de aderare cu Serbia și încă trei cu Muntenegru. De asemenea, ei au subliniat că ar trebui stabilită o dată a lansării negocierilor de aderare cu Macedonia și Albania cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor și trebuie stabilite obiective și un calendar de integrare pentru Bosnia și Kosovo.

În privința NATO, miniștrii de externe din țările aliate ar trebui să decidă începerea negocierilor de aderare cu Macedonia și să activeze planul de acțiune în vederea aderării (MAP) pentru Bosnia la viitoarea lor reuniune, din luna decembrie, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...