Activitatea organizaţiilor de creditare nebancară va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de Lege cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, care urmăreşte dezvoltarea sectorului de creditare nebancară şi leasing financiar, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice şi juridice.

Proiectul asigură condiţiile de apărare a drepturilor şi a intereselor legitime ale creditorilor, donatorilor, clienţilor, precum şi ale fondatorilor, asociaţilor şi acţionarilor organizaţiilor de creditare nebancară.

Documentul reglementează particularităţile de constituire şi de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, inclusiv genurile de activităţi profesionale de bază permise acestora.

În particular, este prevăzută procedura de eliberare a avizului prealabil înainte de înregistrarea în Registrul de stat a persoanelor juridice şi ulterior înregistrarea în Registrul organizaţiilor de creditare nebancară autorizate ţinut de către  Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

O altă prevedere se referă la stabilirea cerinţei minime de capital social şi capital propriu. Astfel, organizaţiile de profil vor fi obligate să deţină şi să menţină capitalul propriu, la orice dată, în mărime minimă de 5% în raport cu valoarea activelor.

De asemenea proiectul stabileşte exigenţele faţă de administratori,  precum şi obligarea efectuării auditului situaţiilor financiare anuale de către societatea de audit sau auditorul întreprinzător individual pentru organizaţiile de creditare nebancară a căror valoare de bilanţ a activelor la finele anului de gestiune depăşeşte 25 milioane de lei.

În prezent, pe piaţa autohtonă activează peste 130 de organizaţii de microfinanţare. Pe parcursul anului 2016, activele deţinute de acestea au crescut cu circa 30%, înregistrând valoarea maximă de 4,7 miliarde de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.