Proiecte înaintate de opoziția parlamentară, examinate în cadrul Comisiilor permanente a Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe proiecte legislative înaintate de opoziția parlamentară au fost examinate astăzi de către comisiile permanente ale Legislativului întrunite în ședințe. Procedura se înscrie în acțiunile desfășurate în cadrul săptămânii opoziției în Parlamentul Republicii Moldova.

Astfel, Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat modificări și completări ale Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, precum și mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Deputații au susținut în unanimitate, prevederile ce se referă la publicarea, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de acordare a asistenţei medicale, a informaţiei despre numărul contractului şi data când acesta a fost încheiat cu prestatorul de servicii medicale, spectrul şi tipul serviciilor medicale contractate, precum şi volumul şi modul de virare a mijloacelor financiare pentru serviciile medicale. Aceste date se propun a fi publicate atât pe pagina oficială web a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, cât şi cea a prestatorului de servicii.

Totodată, membrii Comisiei au aprobat completări cu referire la suma transferurilor din bugetul de stat în fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate, care nu va putea fi mai mică decât suma aprobată pentru anul precedent indexată la indicele preţurilor de consum.

În aceeași ședință, membrii Comisiei au aprobat constituirea şi funcţionarea Comitetelor sectoriale pentru formarea profesională. Potrivit proiectului, acestea vor avea misiunea de a dezvolta parteneriate sociale la nivel de ramuri ale economiei în domeniul formării profesionale. Scopul acestora va fi de a sprijini învăţământul profesional tehnic şi formarea continuă a specialiştilor, precum și corelarea formării profesionale a angajatorilor şi salariaţilor cu cerinţele pieţei forţei de muncă. Comitetele vor fi constituite de reprezentanţi ai sindicatelor şi ai patronatelor.

Toate proiectele au fost aprobate în prima lectură și urmează a fi prezentate și dezbătute în plenul Parlamentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...