Expert rus: ONU nu va adopta nici un fel de rezoluție privind prezența trupelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

ONU nu va influența asupra retragerii trupelor ruse din zona de securitate din stânga Nistrului, iar NATO și Uniunea Europeană vor sprijini neutralitatea Republicii Moldova, consideră expertul rus Ivan Konovalov, director al Centrului de conjuncturi strategice.

Potrivit expertului, Adunarea Generală ONU nu va adopta nici un fel de rezoluții privind prezența trupelor militare străine pe teritoriul Republicii Modlova.

„Asemenea documente sunt adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, din care fac parte și Rusia și China. Este clar cum aceste țări vor vota”, afirmă expertul, citat de novostipmr.com.
În opinia lui, un argument în plus pentru rămânerea pacificatorilor ruși în zonă ar fi faptul că „transnistrenii nu au încredere în nimeni cu excepția Rusiei”.

Expertul a mai opinat că soluționarea conflictului transnistrean depinde la modul direct de faptul dacă Republica Moldova își va păstra statutul de neutralitate sau nu.

„S-a creat un paradox. Bunăoară, pentru a adera la NATO, Moldova trebuie să soluționeze conflictul intern. Iar a reglementa conflictul este posibil doar dacă Moldova se va ține de neutralitatea sa constituțională ”, a concluzionat Konovalov. El a mai presupus că neutralitatea Moldovei convine și Uniunii Europene, și NATO.

De menționat că, în luna septembrie 2017 Premierul Pavel Filip a cerut la Adunarea Generală a ONU să includă pe ordinea de zi chestiunea cu privire la retragerea militarilor străini de pe teritoriu transnistrean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...