Reacția Guvernului Spaniei la anunțul separatiștilor catalani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii Guvernului de la Madrid resping declaraţia făcută în Parlamentul regional de către liderul separatist catalan Carles Puigdemont, pe care o asimilează unei declaraţii de independenţă, precum şi ideea medierii internaţionale, informează news.ro.

Viceprim-ministrul spaniol l-a descris pe Puigdemont ca fiind o persoană „care nu ştie unde se află şi încotro merge”.

Premierul Mariano Rajoy a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului pentru a discuta paşii de urmat.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a respins propunerea lui Puigdemont privind iniţierea unor discuţii prin intermediul unui mediator internaţional.

„Nici domnul Puigdemont nici nimeni altcineva nu poate avea pretenţia să impună mediere”, a declarat ea. După ce a ajuns atât de departe şi a dus Catalonia la cel mai înalt nivel de tensiune din istorie, preşedintele Puigdemont îşi supune regiunea autonomă celui mai înalt nivel de incertitudine. Discursul pe care l-a susţinut astăzi este al unei persoane care nu ştie unde se află şi încotro merge şi nici cu cine vrea să meargă”, a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Justiţiei, Rafael Catala a reiterat poziţia Guvernului potrivit căreia referendumul a fost ilegal, iar rezultatele nu sunt valide.

Puigdemont a declarat în Parlamentul regional că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa Cataloniei faţă de regatul spaniol.

Puigdemont a cerut Parlamentului catalan să suspende efectele oricărei declaraţii de independenţă pe o perioadă de câteva săptămâni, în vederea unui dialog.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...