Alertă între savanți: Un asteroid va trece, joi, la mică distanţă faţă de Terra

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un asteroid de mărimea unei case va trece joi la mică distanţă faţă de Terra, fără să prezinte însă un pericol pentru planeta noastră. Deplasarea lui prin spaţiu va oferi oamenilor de ştiinţă ocazia de a participa la un exerciţiu de apărare planetară şi de a studia un tip de obiect cosmic care este potenţial periculos pentru omenire, informează AFP.

„De această dată, nu este un caz îngrijorător, dar putem să profităm de ocazie pentru a ne antrena”, a declarat Detlef Koschny, codirector al departamentului Near-Earth Objects din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), scrie agerpres.ro.

În acest fel, în ziua în care lângă noi va ajunge un obiect cosmic cu adevărat periculos, vom fi repetat de mai multe ori înainte”, a adăugat acelaşi cercetător.

Exerciţiul este coordonat de Universitatea Maryland din Statele Unite, cu participarea NASA, ESA şi a mai multor observatoare astronomice.

Asteroidul 2012 TC4, care are un diametru cuprins între 15 şi 30 de metri, va trece joi printre Terra şi Lună. „Este un obiect cosmic foarte mic, de mărimea unei case mai mari”, a precizat Detlef Koschny.

El se va afla la o distanţă mai mică de 44.000 de kilometri faţă de planeta noastră, însă „nu există niciun pericol, inclusiv pentru sateliţi”, a declarat pentru AFP astronomul Michael Kelley de la departamentul de Studii Planetare din cadrul NASA.

Citește și: Situație fără precedent în România: Primarul s-a crucit când a realizat ce salariu uluitor a primit o fostă secretară

Asteroidul se va afla dincolo de zona în care se află sateliţii geostaţionari. Cel mai îndepărtat dintre aceştia se găseşte la o distanţă de 36.000 de kilometri în raport cu Terra.

„În esenţă, nu există nimic deosebit referitor la trecerea acestui asteroid. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent. Ceea ce face acest eveniment să fie special este faptul că noi am decis să folosim acest obiect cosmic pentru un exerciţiu de apărare planetară” contra asteroizilor, a dezvăluit Michael Kelley.

Mai multe observatoare astronomice din lume îşi vor îndrepta telescoapele spre acest asteroid în momentele în care acesta se va apropia treptat de Terra. El va apărea pe bolta cerească sub forma unui mic punct strălucitor.

Viteza lui relativă în raport cu Terra va fi de 7,3 kilometri pe secundă.

În momentul trecerii pe lângă Pământ a asteroidului 2012 TC4, observatoarele îşi vor trimite informaţiile recoltate la o serie de centre de gestionare a situaţiilor de urgenţă. „Vom vedea dacă datele pe care le vom expedia sunt bine înţelese, dacă sunt clare şi dacă trebuie să îmbunătăţim anumite lucruri”, a explicat Detlef Koschny.

Asteroidul nu va fi vizibil cu ochiul liber, însă astronomii amatori care vor fi echipaţi cu telescoape performante vor avea şansa de a obţine imagini cu acest obiect cosmic.

Asteroidul va fi cel mai uşor de observat în Australia, atunci când se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Terra.

În Europa, acel moment se va petrece în timpul zilei (05.41 GMT, 08.41 ora Moldovei, n.r.). „Însă el va fi vizibil pentru observatoarele europene în noaptea de miercuri spre joi”, a subliniat Rudiger Jehn, cercetător în departamentul Near-Earth Objects din cadrul ESA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...