/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

/VIDEO/ Kalman Mizsei, fost reprezentat al UE în Moldova: „Moldova e în impas din cauza sistemului oligarhic”

missing
10 octombrie 2017, ora 19:26

Dacă nu avem judecători independenți, dacă nu diminuăm drastic corupția, dacă nu vor fi implementate reforme profunde în sistemul bancar, dacă în viitor oamenii tot vor fi condamnați în ședințe secrete de judecată – acesta nu este un drum european și nu va avea susținere de la structurile noastre”, susține Kalman Mizsei, fost reprezentant special al UE în Moldova.

Eu consider că colegii noștri europeni ar trebui să fie mai autocritici și să recunoască faptul că o parte din vină le aparține și lor, de toate procesele care ies de sub control”, afirmă Andrei Popov, prezentator TV8.

Fostul oficial european consideră că, în prezent, Republica Moldova a ajuns în impas din cauza unui sistem oligarhic instaurat. Dar, spune el, totul se poate schimba.

„Sunt trei factori de bază care pot schimba situația. Pe de o parte, după cum am spus, UE trebuie să fie foarte deschisă și foarte directă – că Moldova se mișcă pe o cale departe de cea europeană. În al doilea rând, vorbim de societatea civilă. Este important ca cetățenii să simtă că în această țară se crează un sistem funcțional”, susține Kalman Mizsei, fost reprezentant special al UE în Moldova.

Fostul diplomat a menționat că reformele vor fi greu de implementat în actualele condiții.

Se crede că Plahotniuc este un manager bun și că ar realiza o reforma eficientă, că aceasta este unica șansă ca el să realizeze asta. De asemenea, sunt dubii că acest fapt poate fi realizat în condițiile actualului sistem politic”, a menționat Mizsei.

Cu toate acestea, spune el, Republica Moldova are toate șansele să devină un stat european.

Dacă vom trece peste acest impas și ne vom îndrepta spre reforme, Moldova are toate șansele să se integreze și să devină membru al UE”, a spus fostul reprezentant special al UE în Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram