CEDO a stabilit că autorităţile "nu au desfăşurat o anchetă eficientă privind decesul rudelor petiţionarilor" şi a condamnat Rusia la a plăti fiecăruia 15.000 de euro.

"Potrivit petiţionarilor, 21 dintre membrii familiilor lor au fost ucişi la 5 februarie 2000 în timpul unei operaţiuni conduse în special de agenţi ai statului", a precizat CEDO.

O anchetă a fost deschisă o lună mai târziu de Parchetul din Groznâi, însă procedura, "suspendată şi redeschisă în mai multe rânduri", este încă în desfăşurare.

Într-un raport publicat la câteva săptămâni după desfăşurarea faptelor, organizaţia Human Rights Watch a afirmat că forţele ruse au masacrat 62 de civili la 5 februarie 2000 şi că armata a încercat apoi să ascundă aceste crime.

În iulie, sesizată de alte rude ale victimelor, CEDO a spus că deschiderea unei anchete la o lună după comiterea faptelor a fost "o întârziere inacceptabilă în cazul morţii a zeci de victime".

"Curtea a fost de asemenea surprinsă de o serie de întârzieri importante şi inexplicabile, precum şi de nereguli odată ancheta deschisă", conform acestei decizii de la 26 iulie.