Președintele ceh a propus legalizarea anexării Crimeei cu plata unor despăgubiri către Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prezent la reuniunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), președintele ceh Milos Zeman a spus într-un discurs ca pierderea Crimeei de către Ucraina este un „fapt împlinit“, a făcut apel pentru anularea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a propus ca pentru rezolvarea problemei peninsulei anexate Rusia să despăgubească Ucraina, scrie Adevarul European.

„În opinia mea, ar exista o compensație pentru Ucraina – și sub formă financiară, sau cu petrol și gaze“, a spus președintele ceh.

El a afirmat că „Crimeea este anexă, fără îndoială, este un fapt înfăptuit”. Zeman a explicat că, dacă Ucraina nu este de acord cu compensația, va începe un „război european”.

El l-a citat pe fostul președinte german Joachim Gauck: „Dacă vom dori să luăm înapoi Crimeea și s-o dăm Ucrainei, ar însemna război european“. Prin urmare, a ajuns la concluzie Zeman, „războiul este inevitabil dacă Ucraina nu renunță la Crimeea. Trebuie să evităm războiul european și trebuie să înțelegeți acest lucru”, le-a spus el parlamentarilor APCE.

Nu a întârziat reacția din partea delegaţiei ucrainene la APCE. Deputatul Alexei Goncearenko i-a amintit lui Zeman ca în anii ’30 a existat un al agresor, pe care au încercat în zadar sa-l împăciuiască, dar ca rezultat a izbucnit un război îngrozitor, iar una dintre primele victime a fost chiar Cehia.

Altercația verbala a deputatului ucrainean cu președintele ceh în APCE a avut ca rezultat faptul că parlamentarul de la Kiev a părăsit sala de ședințe. „În semn de protest față de declarațiile președintelui Republicii Cehe, m-am ridicat și am părăsit sala de ședințe“, a scris pe Goncearenko pe pagina sa de Facebook.

„Dacă se poate vinde Crimeea, poate președintele Republicii Cehe îi va vinde lui Putin Praga sau Karlovy Vary? Putin îi va da și bani și petrol” a adăugat el mai târziu.

„Zeman a trădat memoria victimelor Primăverii de la Praga. Îi convine acum să uite despre tancurile rusești de pe străzile orașelor cehe. Dar noi le vedem acum pe străzile noastre!“ – a explicat parlamentarul ucrainean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...