/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Și-a tras propria „Societate Civilă”. Dodon a creat Consiliul societății civile din care lipsesc vocile critice

missing
10 octombrie 2017, ora 16:23

După ce a dat mâna cu cei peste 100 de membri ai Consiliului societății civile, Igor Dodon i-a asigurat că va ține cont de sfaturile lor în luarea deciziilor. Deși a menționat că menirea membrilor este de a combate constructiv inițiativele președintelui, aceștia s-au întrecut în elogii la adresa lui Igor Dodon și au salutat inițiativa sa de instituire a republicii prezindențiale.

Categoric, nu poate fi vorba că va fi un consiliu pentru susținerea președintelui. Nu acest lucru ni-l dorim. Eu îmi doresc să fie o platformă de discuții, critici”, a declarat Igor Dodon.

Această uzurpare a puterii poporului de către organele reprezentative s-a început nu ieri și nu astăzi. S-a început în 2000, când a fost schimbată forma de guvernare și a fost schimbată pe ascuns, în secret, fără a întreba poporul dacă vrea el republică parlamentară sau nu”, susține Dumitru Pulbere, președinte Comisie, Consiliul Societății Civile.

Celor cărora nu le plac legile adoptate de Parlament, trimise spre promulgare președintelui, lăsați să-și instaleze corturile în fața Parlamentului. Dar să pui în fața președintelui Constituția… Este legea, pe care președintele trebuie să o apere. Da, ei sunt nemernici, dar sunt ai noștri, fiindcă noi i-am ales”, afirmă Fiodor Ghelici, președinte Comisie, Consiliul Societății Civile.

Noi nu suntem pregătiți pentru o republică parlamentară. Așa este mentalitatea clasei politice. Noi suntem gata să venim în susținerea președintelui”, spune și Victor Stepaniuc, președinte Comisie, Consiliul Societății Civile.

Nu o să fim pro-Dodon sau pro-PSRM”, a declarat Pavel Midrigan, președinte Comisie, Consiliul Societății Civile.

Din acest consiliu nu fac parte însă unii reprezentanți activi ai societății civile, cunoscuți pentru criticile lor la adresa exponenților puterii centrale.

Marea majoritate a reprezentanților societății civile, oameni integri și activi, nu prea au ce discuta cu domnul Dodon, pentru că înțeleg foarte bine că e o persoană compromisă. Respectiv, și componența acelui grup care se convoacă la Președinție lasă de dorit. Acolo majoritatea sunt simpatizanți ai președintelui”, afirmă Sergiu Tofilat, președinte Asociația „Watch Dog”.

Este mai bine pe fiecare subiect în parte să anunți ședință, să-i chemi pe toți cei interesați de acest subiect și într-adevăr să afli poziția celor interesați, decât să creezi un consiliu permanent care o să fie într-un fel sau altul loial autorității care l-a creat”, Pavel Postică, director programe „Promo-Lex”

Consiliul este format din 13 comisii specializate pe diverse domenii, care vor analiza proiectele aprobate de Parlament, trimise președintelui spre promulgare. Deși președintele a declarat anterior că șefii comisiilor respective au fost selectați în urma unui concurs minuțios, majoritatea sunt persoane cunoscute pentru opiniile lor pro-ruse. De exemplu, Igor Dodon l-a desemnat pe Victor Gaiciuc să conducă comisia pentru veteranii forțelor armate, Gaiciuc fiind tatăl finului său de cununie și candidatul președintelui pentrru funcția de ministru al Apărării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram