/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Oare chiar s-au răzgândit? CSM a votat regulamentul mai puțin restrictiv, propus de CSJ

missing
10 octombrie 2017, ora 16:28

Dis-de-dimineață, zeci de jurnaliști s-au adunat la protest în fața CSM. S-au mobilizat pe internet după ce, cu o zi înainte, au aflat că CSM ar intenționa să voteze azi un regulament prin care s-ar depersonaliza hotărârile judecătorești.

„Nu mi se pare ok, ca hotărârile judecătorești să fie anonimizate. În primul rând asta și mai mult va scădea încrederea tuturor oamenilor în justiție, fiind și așa un sistem foarte închis și netransparent, după părerea mea”, a menționat jurnalista Felicia Nedzelschi.

„Ceea ce-i deranjează autoritățile sunt anchetele tot mai bune care au apărut în ultima vreme, anchete care au scos la suprafață lucruri foarte importante și în urma cărora, din păcate, autoritățile nu s-au autosesizat”, susține jurnalista Anastasia Nani.

„Asta înseamnă un control al activității jurnaliștilor pentru că, atunci când intri cu o parolă pe un anumit program este clar că toată activitatea ta este monitorizată. Ei vor putea ști ce fel de hotărâri căutăm, despre cine sunt aceste hotărâri, iar cel puțin pentru jurnaliștii de investigație atunci când din timp se poate monitoriza activitatea lui este periculos, inclusiv pentru viața jurnalistului este periculos”, a declarat jurnalista Mariana Rață.

Alături de jurnaliști au manifestat și mai mulți activiști, juriști și avocați.

„În acest caz, puterea a 4-a în stat, jurnaliștii, nu vor mai avea acces la informații ce țin de examinarea dosarelor. Dosarele vor fi anonimizate, vor fi tăinuite, secretizate anume pentru a ascunde de public acele încălcări grave comise de anumite persoane”, a spus avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

„Nu o să fie posibil, spre exemplu în câțiva ani sau în câteva luni se propune un nou candidat la funcția de ministru, de întreprindere de stat, de nu știu ce, nu ai să poți pur și simplu tu ca jurnalist să intri și să vezi, ce antecedente a avut, prin ce judecăți a umblat și așa mai departe”, susține activistul civic, Dumitru Alaiba.

Între timp, membrii CSM au renunțat la propriul proiect de regulament și au votat documentul alternativ, propus de CSJ, agreat, parțial, de jurnaliști. Doar ca ei au vrut ca și acest document să fie supus dezbaterilor publice și îmbunătățit înainte să fie aprobat de CSM – doleanță neglijată de CSM.

„În regulamentul de la CSJ sunt mai concret elucidate și o finalitate mai clară pentru justițiabili, pentru judecători și pentru toți cei care lucrează în domeniul respectiv”, a menționat membrul CSM, Dumitru Visternicean.

Acum 9 luni, de pe portalul național al instanțelor de judecată a dispărut opțiunea de căutare a hotărârilor de judecată după numele și prenumele persoanelor, iar din textul sentințelor numele părților au fost înlocuite cu XXX și YYY. Autoritățile au argumentat atunci că au recurs la această restricție reieșind din reglementările vizând datele cu caracter personal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram