Grigori Karasin: Rusia este pregătită să evacueze tot armamentul din Transnistria; Când se va întâmpla asta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia este pregătită să evacueze munițiile din depozitele transnistrene, însă acest lucru poate fi făcut doar după reglementarea definitivă a conflictului, iar până la atingerea acestui obiectiv mai este mult, a declarat vice-ministrul de externe Grigori Karasin într-un interviu pentru RIA Novosti.

Diplomatul a amintit că, asumându-și benevol obligațiunea asumată, Federația Rusă a început în anul 2001 evacuarea munițiilor din depozitele transnistrene, rămase acolo după destrămarea Uniunii Sovietice.

„În total au fost evacuate muniții cu mai mult de 40 de trenuri, care au dus în Rusia mai mult de jumătate din ceea ce era în depozite. Ceea ce a rămas este evaluat la 21 de mii de tone”, a precizat Karasin.

El a mai amintit că, odată cu evacuarea munițiilor au demarat negocieri cu privire la încheierea Memorandumului Kozak, document care presupunea reglementarea politică a problemei transnistrene.

„Însă, supunându-se consilierilor occidentali, autoritățile de la Chișinău au sabotat semnarea documentului. În asemenea condiții Tiraspolul a blocat evacuarea armamentului”, a concluzionat diplomatul.

Conform statisticilor, în stânga Nistrului sunt peste 40 de mii de tone de armament rusesc, iar în 1999, Moscova s-a obligat să retragă tot armamentul din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...