/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Amnesty Internațional: Autoritățile nu au reușit resetarea sistemului național anticorupție

missing
10 octombrie 2017, ora 12:55

Potrivit raportului procesul de reformare al ANI este lent, periclitându-se potenţiala eficienţă a controlului averilor şi intereselor personale în serviciul public. „Oricât de mari ar fi aşteptările autorităţilor de la aplicarea testelor de integritate profesională, impactul nu va fi credibil, dacă în proces sunt antrenate persoane cu probleme de integritate”, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

De asemenea, Amnesty Internațional relevă că întârzierile în adoptarea şi publicarea documentului de politici anticorupţie denotă că autorităţile nu reuşesc a deveni mai eficiente în planificare, fapt care, din start, compromite eficienţa în implementare.

În raportul de monitorizare se menționează că în perioada ianuarie-septembrie 2017, procesul de înfiinţare a ANI prin reorganizarea CNI nu a avansat prea mult. „Trenarea reformei este cauzată de previzibilitatea, eficienţa şi celeritatea insuficiente ale Consiliului de Integritate (CI). În pofida art. 12 alin. (7) lit. h) din Legea nr. 132 din 17.06.2016 cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate (Legea nr. 132/2016), CI nu a aprobat regulamentul privind organizarea şi funcţionarea sa. Astfel, CI este imprevizibil, inclusiv în comunicarea cu părţile interesate. CI nu a demonstrat nici suficientă eficienţă, mai multe şedinţe fiind amânate din lipsa de cvorum. La fel, în organizarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI, CI prelungeşte nejustificat procedurile de concurs”, se arată în raport.

Astfel, la mai mult de un an de la adoptarea legilor din pachetul de legi privind integritatea, implementarea acestora nu a mers mai departe decât organizarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI, procedurile nefiind încă finalizate.

„Evident, trenarea procesului de reorganizare pune în pericol activitatea de control al averii şi intereselor personale. Pornind de la sintagma „pe durata anului fiscal”, textul art. 19 literele a) şi d) din Legea nr. 132/2016 ar putea fi interpretat limitativ precum că controlul, dar şi eventualele consecinţe ale acestuia, nu pot fi aplicate decât pentru o perioadă identică cu cea a anului fiscal precedent. La fel, prin trenarea procesului de reorganizare, ar putea fi omise anumite termene de prescripţie, în special termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale. Este de notat, că potrivit informaţiilor furnizate de ANI18, în semestrul I al anului 2017, în adresa autorităţii au parvenit 74 petiţii cu solicitări de efectuare a controlului, altele 84 petiţii de acest gen parvenind în anul 2016, după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, toate urmând să fie examinate de către inspectorii de integritate. La acestea urmează a fi adaugate 75 de proceduri de control nefinisate din gestiunea CNI, proceduri care pot fi continuate, la fel, de inspectorii de integritate. De asemenea, rămân a fi verificate de către inspectorii de integritate 55.710 declaraţii de avere şi interese personale depuse în semestrul I al anului 2017, altele 3.994 parvenind în anul 2016, după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale”, spune același raport.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram