PLDM acuză PD că a „profanat, discreditat și abandonat” parcursul european al Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dezbaterile din 3 octombrie curent în Parlamentul European au arătat clar că noua configurare politică de guvernare socialisto-democrată de la Chișinău ne duce vertiginos în trecutul întunecat și izolat. Cele mai notabile realizări de la 2009 încoace, cum sunt semnarea Acordului de Asociere și Regimul Liberalizat de Vize pentru cetățenii noștri, sunt puse sub semnul întrebării de către alianța camuflată PD-PSRM. Planurile acestei majorități de facto de a transforma Republica Moldova într-o feudă autoritară conduc spre izolarea țării pe plan internațional, spre lipsirea ei de resurse de dezvoltare, de imagine și de perspectivă, spun reprezentanţii PLDM.

Liberal democrații apreciază că schimbarea sistemului electoral în unul mixt este o înţelegere între preşedintele Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, care își doresc eliminarea celorlalte partide de pe arena politică, este un fapt evident pentru eurodeputații din grupul PPE și nu numai.

„Guvernarea de la Chişinău nu a luat în considerație recomandările Comisiei de la Veneţia şi a votat trecerea la un nou sistem electoral în cârdășie cu PSRM. Comunicarea guvernării pe acest subiect este bizară și neconstructivă. Ei refuză să înteleagă gravitatea discuțiilor purtate în Parlamentul European și demonstrează o disonanță cognitivă totală, când declară la Bruxelles că în Republica Moldova reformele sunt implementate, justitiția este independentă, iar lupta cu corupția capătă amploare. Guvernarea preferă manipularea, propaganda sterilă și minciuna, în loc să aplece urechea la criticile venite din partea partenerilor europeni”, spun cei din PLDM.

Cu referire la faptul că Guvernarea de la Chișinău acuză adevăratele partide de opoziție pentru poziția tranșantă pe care Parlamentul European a luat-o față de Republica Moldova, PLDM amintește că „niciodată nu am cerut sistarea asistenței financiare pentru Moldova”.

În context, PLDM afirmă că devine tot mai evident faptul că parcursul european al Republicii Moldova nu numai că este contestat de un partid deschis pro-rus, care își declară drept obiectiv strategic încetarea procesului de integrare europeană, ieșirea efectivă din spațiul securității euro-atlantice și transformarea statului într-o enclavă a Federației Ruse, dar este și profanat, discreditat și abandonat de partidul de la guvernare. În pofida declarațiilor din ultimul timp privind cursul său pro-european și dorința de a face o coaliție postelectorală cu partide de dreapta pro-europene, Partidul Democrat își continuă acțiunile de distrugere sistematică a partidelor de opoziție, de erodare a instituțiilor statului și a autorităților locale prin epurări de cadre și corupere a primarilor și consilierilor locali din partea PLDM și al altor partide de opoziție.

„În pofida declarațiilor din ultimul timp privind cursul său pro-european și dorința de a face o coaliție postelectorală cu partide de dreapta pro-europene, Partidul Democrat își continuă acțiunile de distrugere sistematică a partidelor de opoziție, de erodare a instituțiilor statului și a autorităților locale prin epurări de cadre și corupere a primarilor și consilierilor locali din partea PLDM și al altor partide de opoziție”, se maia rată în declaraţia PLDM.

Astfel, PLDM face apel la unitatea tuturor forțelor de dreapta pro-europene de opoziție. „Este unica sansă de a opri guvernarea PD-PSRM, de a salva democratia, libertatea și cursul pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova. Irosirea acestei șanse va transforma iremediabil Republica Moldova din cea mai săracă țară din Europa într-o zonă depopulată, obscură, într-o spălătorie regională a banilor de proveniență dubioasă și o mare problemă la granița UE”, spun reprezentanţii PLDM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...