Merkel acceptă limitarea numărului de refugiaţi până la 200.000 pe an, în calitate de compromis pentru formarea unui guvern de coaliţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul Angela Merkel a acceptat limitarea numărului de imigranți și refugiați pentru a da o șansă formării unui guvern de coaliție. Discuțiile dintre echipa cancelarului din Partidul Creștin-Democrat (CDU) și aliații din Uniunea Social-Creștină (CSU) din Bavaria, conduși de Horst Seehofer, s-au încheiat cu acest compromis.

Compromis fundamental

Seehofer s-a declarat împotriva numărului uriaș de imigranți, acuzând-o pe Angela Merkel că politica ei de a primi peste un milion de azilanți a dus la intrarea în Parlament a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). După zece ore de discuții aprinse cu ușile închise, CDU și CSU au căzut de comun acord să limiteze numărul azilanților la 200.000 pe an, o cerere a lui Seehofer pe care Merkel a respins-o întotdeauna.

La două săptămâni după victoria insuficientă în alegeri (32,9%), Angela Merkel a început duminică negocieri dificile în vederea formării unui guvern. Cancelarul s-a întâlnit cu aliații bavarezi din CSU pentru a pune capăt disensiunilor între cele două mișcări-surori și de a găsi un acord privind un program comun pentru următorii patru ani, care să fie perceput ca „un patriotism sănătos”, în opoziție cu varianta rasistă, xenofobă a AfD.

Proiectul de acord stabilește și ca migranții să nu întorși decât după ce cazurile lor vor fi studiate și cu respectarea prevederilor constituționale. Numărul de 200.000 de persoane pe an se referă la controlul intrărilor, ce include reuniunea familiei, refugiați acceptați la nivel de UE și cei rezultați din acordurile dintre UE și Turcia. În cazul în care va rezulta un alt val masiv de refugiați de război, ca cel din 2015, Guvernul va putea să consulte Parlamentul pe problema primirii mai multor persoane. CDU și CSU trebuie să găsească și o modalitate de a lupta împotriva traficanților de migranți și să conceapă o lege a imigrației care să atragă oameni calificați pentru sectoarele industriale germane.

Partidul Verzilor, disponibil pentru coaliție

Punctul dificil dintre CDU și CSU, numărul de azilanți, fiind eliminat, Angela Merkel va continua discuțiile pentru formarea unei coaliții majoritare în Parlament cu alte două partide mai mici, liberalii (FDP) și Verzii. Partidul Verzilor și-a exprimat luni disponibilitatea de a căuta un compromis după ce blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a căzut de acord asupra stabilirii unui prag anual de migrație pe motive umanitare, de 200.000 de personae.

Cem Oezdemir, co-lider al Verzilor și un oponent vehement al limitării numărului de migranți, a declarat luni pentru postul ZDF că discuțiile vizând formarea unei coaliții tripartite cu conservatorii și cu liberalii (FDP) ar trebui să înceapă în curând și că „un compromis înseamnă că toată lumea trebuie să facă o concesie”. Verzii mai au „în mânecă” și un compromis în ceea ce privește minele de cărbuni și automobilele pe combustibil fosil, însă Cem Oezdemir este dispus să nu blocheze formarea guvernului. Calea este deschisă pentru „Coaliția Jamaica”, o alianță majoritară, ce începe să se contureze, în ciuda unor poziții total divergente la început.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...