Astăzi este marcată Ziua Sănătății Mintale. Cum influențează sănătatea starea interioară pe care o avem

lipsa-somnului-800×370

În Republica Moldova locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 mii au grad de dizabilitate, iar tulburările mintale cuprind până la 25% din fondurile serviciilor sociale și de pensii în Republica Moldova. În acest sens, anual, la data de 10 octombrie se marchează Ziua mondială a sănătății mintale.

 În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit sănătatea mintală la locul de lucru ca tematică globală a evenimentului. Este demonstrat faptul că angajatorii ce creează și mențin un mediu de lucru pozitiv pentru confortul psihologic al angajaților câștigă în productivitate și loialitate a membrilor echipelor lor. Pe de altă parte, un mediu de lucru nefavorabil poate provoca probleme de sănătate fizică și mintală, consum dăunător de alcool și alte substanțe, absenteism și scădere a productivității în muncă.

Există o serie de probleme de sănătate mintală ce pot surveni într-un mediu de lucru deficient:

• Sindromul de ardere profesională (burnout syndrome): o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională;

• Depresia și anxietatea produc la nivel global 1 trilion de dolari americani în costuri legate de productivitatea muncii;

• Hărțuirea și brutalizarea („bullying”) la locul de muncă sunt probleme raportate frecvent, cu impact major asupra sănătății mintale a angajaților.

Studiile Organizației Mondiale a Sănătății spun că lipsa unui loc de lucru și în special șomajul de lungă durată pot avea impact negativ asupra sănătății mintale. Ținând cont de fenomenul stigmatizării în dizabilitățile psiho-sociale, angajatorii sunt motivați să se asigure că angajații ce au trecut prin probleme de sănătate mintală se simt sprijiniți și pot cere ajutor atunci când doresc să continue sau să revină la locul de muncă, asigurându-le condițiile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu.

„Sănătatea și securitatea angajaților la locul de muncă este un factor indispensabil pentru succesul unei organizații. Indiferent dacă vorbim despre sectorul de stat sau cel privat, orice angajator are obligația legală de a oferi salariaţilor condiţiile social-sanitare necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor de muncă. În plus, Codul Muncii prevede și obligația angajatorului de a asigura egalitatea de şanse şi de tratament tuturor persoanelor fără niciun fel de discriminare.”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei etc.

 

În prezent, Republica Moldova trece printr-un proces de reformare a serviciilor de sănătate mintală. Reforma este implementată în cadrul proiectului moldo-elvețian „MENSANA – Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, finanțat cu  de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Autoare: Elena Plămădeală

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente